Op de Noordkaap in Groningen

Wad te zien in Groningen?

Leestijd: 6 minuten

Ik neem je in deze blog mee met onze roadtrip naar enkele greatest-to-go spots aan de waddenkust in Groningen. Ik geef je tips van bezienswaardigheden, die je gratis kunt bezoeken en waar het parkeren ook nog gratis is. Wad te zien in Groningen? Houd je van natuur en rust dan zijn er in Noord-Nederland genoeg leuke locaties te ontdekken. Voor mij was het even geleden dat ik naar het Noorden vertrok. De aanleiding voor mij was nu om de Melkweg te fotograferen in het Dark Sky Park in Groningen. Of dat is gelukt, lees je verder.

Schapen, sterren en Scandinavië

Boe! Het viel mij op dat er in Groningen heel veel schapen zijn. In de Randstad zie je veel koeien, maar in het Hoge Noorden van Nederland overheersen de schapen toch echt. Geen idee waarom, maar het viel mij op. Niet alleen veel witte schapen heb ik gezien, maar ook veel verschillende soorten zoals zwartbles. Leuke vriendelijke dieren zijn het!

Groningen vind ik wel wat weg hebben van Scandinavië. Natuur, veel landelijke rust, kleurrijke bijzondere stijl huizen, mindere lichtvervuiling en heeft ook fjorden! Need I say more. Op zich niet zo raar, vanaf de stad Groningen rijd je binnen 5 uur naar Denemarken.

Hier kan je nog echt het donker beleven en genieten van de sterrenhemel.  Het walhalla voor sterrenkundigen, astrofotografen en andere liefhebbers.

De Hemelpoort van de Noordkaap in Groningen
De Hemelpoort

Ontdek de Noordkaap in Groningen

Om mijn bucketlist heb ik de Noordkaap staan, maar dan in Noorwegen. Momenteel is Zweeds Lapland het Noordelijkste waar ik ooit ben geweest. Het gevoel dat je op het Noordelijkste punt staat van de wereld lijkt mij gewoon gaaf. Wist je dat wij in Nederland ook een Noordkaap hebben? Het Noordelijkste puntje van het vaste land ligt op de dijk van de Emmapolder in de provincie Groningen. Op de dijk van de Emmapolder. Als navigatieadres kan je aanhouden: Middenweg, Eemshaven, maar ook via het dorp Uithuizermeeden is de Noordkaap te bereiken.

Via smalle polderweggetjes zie je in de verte de windmolens staan en de zeedijk, dan weet je dat je goed zit. Het laatste stukje over de zeedijk naar de Waddenzee is alleen te voet of per fiets mogelijk. 1 Kilometer verderop op de zeedijk staat een 2,5 meter hoog stalen kunstwerk “Poort Kaap Noord” van Groninger: René de Boer uit Usquert. Veel mensen noemen dit kunstwerk “De Hemelpoort”. Je hebt hier een waanzinnig mooi vrij uitzicht over de zandplaten naar de Waddenzee. Toen wij er waren was het half bewolkt en helder weer. Heerlijk om ff uit te waaien op de dijk heen en terug via de zandplaten langs de Waddenzee. Bij het kunstwerk staat ook een bankje, waar je kunt zitten met blik op oneindig!

Wierdedorpen: Uithuizermeeden, Usquert en Warffum

Drie mooie wierdedorpen en op een rij, die ten westen parallel langs de zeedijk naar de Waddenzee liggen. In Nederland kennen de meeste mensen het Friese woord terp. In Groningen wordt dit wierde genoemd. Vroeger had je nog geen dijken en zijn er wierden ontstaan. Wierden zijn kunstmatige heuvels die zijn gemaakt om bij hoogwater droog te blijven. De meeste dorpen aan de Waddenzee zijn zo ontstaan.

Mariakerk in Uithuizermeeden
Mariakerk

Uithuizermeeden

Wie langs dit dorp rijdt, kan de Mariakerk niet missen. Van ver zie je deze kerk al boven de huizen uitsteken. Door zijn witte en blauwe kleur is het een bijzondere kerk, die je niet vaak ziet. De kerk is gebouwd in het midden van de 13 eeuw en in de 18e eeuw werd de 48,5 meter hoge toren gebouw. In de 19e eeuw zijn de muren gepleisterd en kreeg het zijn neoclassicistische stijl.

In Groningen kan je ook veel borgen vinden. Dit zijn stenen landhuizen die door de rijken in de Middeleeuwen zijn gebouwd. Deze kastelen kan je vinden op verschillende landgoederen. In deze omgeving kan je Rensumaborg en Menkemaborg bezoeken. Rensumaborg is een mooi landhuis wat rond 1500 is ontstaan. Menkemaborg ligt in Uithuizen. Dit is een groot landgoed met een schitterend aangelegde tuin met kasteel wat is omringd door een gracht. Dit huis is ingericht en geeft je zo een indruk hoe er in de 18e eeuw in dit gebied is geleefd.

Usquert

Als je dit dorp komt binnen rijden, zie je de kerk al verhoogd op een wierde staan. Mij viel de bijzondere stijl van de huizen op. In Groningen zijn ook enkele molens te vinden, zo ook in dit dorp. De koren- en pelmolen “Eva” stamt uit 1800 en heeft de grootste kap van Groningen. Daarnaast kan je hier het Berlagehuis bezoeken. Dit is voormalige raadhuis van Usquert, wat tot 1990 is gebruikt. Komt Berlage je bekend voor? Dat kan, de meeste mensen kennen deze Amsterdamse architect van de Beurs van Berlage.

Koren- en pelmolen Eva in Usquert
Koren- en pelmolen Eva

Warffum

Warffum heeft de grootste wierde qua omvang van Nederland. Verder kan je in hier het openlucht­museum Het Hoogeland bezoeken. Hier krijg een beeld van het plattelandse leven van honderd jaar geleden. Als je meer wilt weten over de geschiedenis, is dit een aanrader. Alleen dit museum kost geld, maar is niet veel. Volwassenen betalen € 8,- en kinderen tussen de 6 – 17 jaar € 3,50. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.

Gekleurde huizen aan de Reitdiephaven in Groningen
Gekleurde huizen aan de Reitdiephaven

Reitdiephaven, Groningen-stad

Instagram houdt van de Reitdiephaven. Dit plekje wordt veel door fotografen bezocht om mooie foto’s te maken van de kleurrijke huizen aan de jachthaven. Ik had deze locatie ook op mijn fotografie bucketlist staan. Naast een bezoek aan de stad Groningen, is dit een leuke locatie om te bezoeken. Waarom? Je waant je hier echt even in Scandinavië. Houd je van het kleurrijke Kopenhagen? Dan is deze spot echt een greatest-to-go! De Reitdiephaven is een nieuw stukje bebouwing uit 2008, aan de rand van de stad Groningen. Zoals de Groningers het zeggen: “een jachthaven met beleving”. Deze jachthaven is een schitterende thuishaven voor zeiljachten, sloepen en motorkruisers. Vanuit hier kan je naar het Lauwersmeer en Waddengebied varen. Aan de jachthaven zit een winkelcentrum met diverse winkels en restaurants zoals Taste & Flavor, waar ze werelds koken.

Reitdiephaven in het blauwe uur in Groningen
Reitdiephaven in het blauwe uur

Dark Sky Park – Nationaal Park Lauwersmeer

Ervaar de duisternis, stilte en zoek de sterren in dit prachtige natuurgebied. In 2016 is dit gebied officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Heel zeldzaam en bijzonder, want in Nederland zijn er weinig plekken die geen lichtvervuiling hebben. In Nederland is de Afsluitdijk, Lauwersmeer, Terschelling en enkele Waddeneilanden de enige plek voor wat duisternis. Naast het Lauwersmeer heeft de Boschplaat in Terschelling ook de titel gekregen. Op de website van het NP Lauwersmeer kan je meer informatie vinden: https://www.np-lauwersmeer.nl/het-lauwersmeer/dark-sky-park/

Sterrenhemel in het Dark Sky Park - National Park Lauwersmeer
Sterrenhemel in het Dark Sky Park – National Park Lauwersmeer

Tips om de Melkweg fotograferen

Mijn doel was om de melkweg te fotograferen. Vanaf de zomermaanden t/m oktober is de meeste kans om het de melkweg te zien. Met begin augustus als beste tijd. Gedurende deze maanden staat de melkweg nog boven de horizon en is deze in de duisternis zichtbaar. Verder moet er geen maanlicht zijn, want dit is ook scherp licht. Meestal schijnt de maan de eerste dagen en aan het einde van de maand het minst. Dit zijn dan ook gunstige momenten om de melkweg te zien. Bovengenoemde punten kan je inplannen, maar het plaatselijke weer zoals bewolking en regen moet geen roet in het eten gooien.

Bij het plannen van ons bezoek was het dus moeilijk te zeggen, wat het weer ging doen. Een paar dagen voor vertrek, checkte ik het weer en verschillende apps en het zag er niet best uit met een weercijfer van een 3! Veel bewolking en regen werd verwacht. Maar ja alles is al geboekt, dus ga je gewoon op goed geluk er naar toe. De eerste avond was het heel slecht. De lucht zat potdicht en het bleef maar regenen. Wat ook niet goed voor je fotoapparatuur is.

Fonkelende sterren

Tijdens de tweede avond was het weer al iets beter. Joehoe we zagen eindelijk een mooie zwarte lucht met fonkelende sterren, maar later kwam er ook veel bewolking. Naast een lichtsterke groothoekobjectie is locatie, timing, allerlei apps en naar boven kijken is key. Het lukte mij om een paar shots te maken. Alleen waar de melkweg het krachtigst was, was bewolking. Je ziet de melkweg lichtjes en ook een groepje zevengesternte, wat blauwe fonkelende sterren. Is het mijn beste foto? Nee, maar de beleving in de duisternis is zo mooi om mee te maken. En voor even dacht ik ook het Noorderlicht gezien te hebben! Of was het misschien wat anders. Dit herkende ik, omdat ik dit mooie natuurfenomeen in Zweden en IJsland heb meegemaakt. Maar hoe uniek is dit om in Nederland te zien?!

Deze informatieve blog is een kleine greep uit het moois wat het Waddengebied in Groningen te bieden heeft. Mocht je meer informatie willen, laat dan even een bericht achter of neem contact met mij op.

Ben jij een Convention bureau of DMC en ken jij ook een stukje Nederland wat mooi is om te ontdekken en wat de aandacht moet krijgen, dan kan je mij mailen op: samira@greatestlocation.com.

Comments (24)

 • Janet

  10 november 2019 at 12:09

  ik ben wel eens in Uithuizermeden geweest, omdat mijn nicht daar een paar maanden heeft gewoond bij haar schoonfamilie. Verder ken ik deze regio en de dorpen die je noemt helemaal niet. Leuk om te zien en te lezen.

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 21:57

   Wat toevallig Janet. Het is zo’n gehucht. In het hele Waddenzeegebied is nog zo veel te ontdekken.

 • Eliane

  10 november 2019 at 12:38

  Groningen staat hoog op mijn go-to lijst. Wat een prachtige plekken heb je bezocht! Het waddengebied mag echt nog meer bekendheid krijgen, dat is wel duidelijk.

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:02

   Bedankt Eliane, zeker weten. Het is leuk om in eigen land nog door zoveel onbekende locaties te rijden. Ik zou zeggen go go haha.

 • Sherana | Reisenergie.nl

  10 november 2019 at 13:51

  Ik ben tot nu toe maar 1x in m’n leven in Groningen geweest maar dat was om te shoppen. Ik houd van natuur en rust dus hier wil ik nog wel eens voor terug gaan!

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:03

   Als je van de natuur en rust houdt, dan is het Waddenzeegebied zeker een aanrader!

 • Xarifa

  10 november 2019 at 14:20

  De haven ziet er heel mooi en kleurrijk ziet er heel mooi uit ?. Net Curacau!

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:06

   De haven maakt idd een vrolijke indruk door de gekleurde huizen. Mogen ze op meer plekken doen.

 • Lon – Ontdek de Wereld Mee

  10 november 2019 at 15:00

  Ik ben dus nog nooit in Groningen geweest en zou echt wat vaker in eigen land op pad moeten gaan. Dat bewijst deze blog maar weer. Zeker de gekleurde huisjes aan de Reitdiephaven zien er prachtig uit!

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:07

   Ja Lon. Er valt nog zo veel te doen in kikkerlandje. Alhoewel ik ook van verre reizen houd, heb ik ook altijd mini breaks in eigen land. Best of both worlds!

 • Anne

  10 november 2019 at 15:41

  Ik wil ook weer eens een keer naar Groningen. Zoverl te zien in eigen land.

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:09

   Ja doen Anne! Niet alleen de stad, maar ook het Waddenzeegebied zal je verrassen.

 • Karen

  10 november 2019 at 15:52

  Zo fijn! Ik ben nog nooit zo hoog in Nederland geweest, maar dit lijkt me echt heerlijk! Misschien zelfs voor een weekje, niet alleen een weekend. Vooral dat donker park klinkt fantastisch… eindelijk eens echt de hemel zien, kort bij huis. Dank voor de inspiratie!

  1. Samira | Greatest location

   12 november 2019 at 22:11

   Leuk dat ik je hebt geïnspireerd Karen! Ik zou zeker voor een week gaan, zodat je op je gemak kunt rondtoeren. Bij het Dark Sky Park heb je zat huisjes, hotels, B&B’s of campings, waar je kunt verblijven.

 • Cindy | Backpackfever

  10 november 2019 at 17:35

  Ik heb het Dark Sky Park al een tijdje op het oog en hoop volgend jaar zomer eindelijk te gaan. Ik vind het heerlijk om op een donkere plek naar de sterrenhemel te staren. Je ziet ineens zoveel meer!

  1. Samira

   12 november 2019 at 22:20

   Het Dark Sky Park is een geweldige plek. Zoals je gelezen hebt, is begin augustus de beste reistijd. Als de bewolking en regen geen roet in het eten gooien, kan je een schitterende sterrenhenel zien. Mocht je meer info willen, contact me gerust.

 • Sylvie van Nieuwerburgh

  12 november 2019 at 10:50

  Sommige plekjes hebben wel iets van Scandinavië. Goed om te weten over Reitdiephaven en dat je Dark Sky Park best begin augustus bezocht wordt. Ik was er in mei. Heb uitleg gekregen in het bezoekerscentrum. Helaas was er geen tijd meer voor een wandeling :(.

  1. Samira

   12 november 2019 at 22:24

   Ja hé Sylvie. Leuk dat je er ook bent geweest. Reden te meer om terug te gaan.

 • MC Kleuver

  12 november 2019 at 19:21

  Gekleurde huizen in Nederland: ik vind het een wonder! Hier is alles in rijtjeshuizen met dezelfde kleur baksteen. Niet vrolijk, maar ik vind het wel kenmerkend voor ons land.
  Leuk artikel met prachtige foto’s van Groningen en de melkweg.

  Groet Mitchel van http://www.mckleuver.nl

 • Samira

  12 november 2019 at 22:28

  Bedankt Mitchel! Ja hé sommige woonwijken zijn zo grauw. Je hebt op wel meer plekken met gekleurde huizen in NL, maar idd niet veel. Ben je weleens in Groningen geweest?

 • Mei Qi

  13 november 2019 at 21:35

  Ziet er goed uit! Ik ben nog nooit in Groningen geweest.

  1. Samira

   14 november 2019 at 19:03

   Bedankt. Groningen en niet alleen de stad is zo leuk om rond te toeren. Je komt langs veel onbekende plekken.

 • Hans

  20 februari 2021 at 14:23

  Hi,
  Ik kom er ieder jaar. Vorig jaar Schiermonnikoog in mei. In juli gefietst vanaf Zurich-Harlingen-Delfzijl-Dollard/Eems. De gehele Waddenkust dus (met uitzondering van de Noord-Hollandse kust). De Noordkaap is inderdaad mooi. De haven van Zoutkamp met gekleurde huizen.Maar Dollard en Eemsgebied fantastisch. Nij Stoatenziel, Hongerige Wolf en zo. Niks te doen, alleen maar vergezichten. De kiekkaaste om vogels te spotten. Termunterzijl een zeehondenkijkwand. Geweldig. Nu ben ik zeker de helft vergeten. Ik ga dit jaar weer, met de focus op Eems en Dollard

  1. Samira

   21 februari 2021 at 11:28

   Dank voor je leuke reactie en aanvullingen Hans. Dat is een eind fietsen, wel een mooie tocht!

   Zoutkamp met de gekleurde huizen en het NP Lauwersmeer zijn ook schitterend. Kiekkaaste is een top locatie voor vogelspotters en -fotografen. Heerlijke rust daar en één zijn met de natuur. Alvast een fijne vakantie toegewenst!

   Groet,

   Samira

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!