Varen op de Donau in Boedapest et op de achtergrond de Burcht van Boeda

De koningin van de Donau: praktische tips

Leestijd: 2 minuten

Zin in een goedkope citytrip in Europa?
In deze blog deel ik praktische tips en leuke weetjes over Boedapest.

Boedapest doet zijn bijnaam eer aan en deze geweldige stad is nog goedkoop ook. Voor elke leeftijd is er wat te doen en te zien. Muziekliefhebbers kennen vooral het Óbuda-eiland in de Donau, die bekend staat door het Sziget festival. Dit jaarlijkse muziek event wordt gehouden in augustus (5-11 augustus 2020).

Szieja Boedapest! | Hallo Boedapest!

Praktische tips

Pinnen

In Boedapest betaal je met de Hongaarse Florint en deze is een stuk goedkoper dan de Euro. Echt geweldig! Je hoeft van tevoren niet geld in te wisselen bij de bank, want je kunt hier geld pinnen uit de automaat. Let wel op! Doe dit vooral niet bij de ATM automaten, want die rekenen een toeslag. Kijk ook bij het pinnen dat je kiest voor “withdrawal without conversion” anders wordt er gewisseld naar bv. euro’s en ben je alsnog duurder uit. Op het vliegveld kan je jouw buskaart kopen via het loket of via de automaat met je pin. Bovendien als je eenmaal in de stad bent, kan je overal geld pinnen.

Hoe kom je in de stad?

Vanaf het vliegveld ben je met bus 100E rechtstreeks, via 2 haltes, binnen één uur in het centrum bij het Deák Ferenc plein (waar al het OV samenkomt). De bus vertrekt elke 20 minuten, maar de bussen zitten snel erg vol.
Een enkeltje kost ca. € 2,95. Als je relaxter naar de stad wilt, kan je ook de opvallend leuke gele taxi’s nemen. Dit is wat duurder ca. € 22,-.

Boedapest bestaat uit 3 stadsdelen: Boeda en Óbuda op de Westelijke oever en Pest op de Oostelijke oever. Aan weerszijden van de Donau staan historische mooie gebouwen. Het centrum van Boedapest staat niet voor niets op de Unesco Wereld Erfgoed lijst.

Waar overnachten?

Wij verbleven in het Arcadia hotel in de Joodse wijk, wat vlakbij Deák Ferenc ligt in Pest. Erg gaaf hotel door zijn ideale ligging, mooie relaxte kamer en goed ontbijt. Mijn tip zou zijn om te overnachten in het Pest gedeelte door de goede centrale ligging en is gemiddeld wat goedkoper dan Boeda, afhankelijk van het overnachtigingsadres natuurlijk.

OV: praktische tips

Het OV is super goed geregeld. Je kunt de metro, tram, bus, veerboot of taxi nemen. Op elke hoek van de straat kan je wel ergens instappen. Weinig tijd? Met tramlijn 2 rij je langs alle hotspots aan de Donau. Of liever op het water? Voor de toeristen worden veel cruise tochten op de Donau aangeboden. De hotels spelen er goed op in om bij het inchecken je allerlei flyers mee te geven met de meeste geweldige kortingen ja ja. Terwijl het nog leuker en goedkoper is om zelf op de veerboot te stappen. Ja echt, er zijn diverse opstapplaatsen aan de Donau. Wij namen de veerboot aan de Pest zijde bij de Joodse wijk. Aan boord kan je niet pinnen en je moet een speciaal OV ticket aanschaffen. Je kunt binnen zitten, maar ook boven op het dek.

Daarom als je weinig tijd hebt in Boedapest, is dit een echte great-to-do! Je vaart langs de historische juwelen en er zijn maar liefst 3 verschillende vaarroutes o.a. Géllertheuvel, Burcht van Boeda, Vissersbastion, Hongaars parlementsgebouw, Margaretha-eiland en Óbuda-eiland. Waanzinnige ervaring om Boedapest en de gebouwen vanaf het water te bewonderen.

Ben je dol op fotograferen, net als ik…dan zou ik als tijdstip einde van de dag kiezen, dan kan je alles met dag- en avondlicht vastleggen. De witte gebouwen tonen mooi in het blauwe uur en vele schitterende lichten net als een echte koningin!

Tot slot neem ik je in mijn volgende blog over Boedapest mee naar de great-to-see’s & great-to-taste’s!

Comments (2)

 • Francis

  30 mei 2019 at 15:59

  Leuke foto’s en een mooie website met veel informatie over verschillende locaties.

  1. Samira

   1 juni 2019 at 15:58

   Dank je wel! Fijn om te horen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!