Welpen bij de vossenburcht in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Op fotosafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Leestijd: 5 minuten

Houd je van fotograferen en wilde dieren spotten? Ga dan mee naar het Tanzania aan de Hollandse kust: de Amsterdamse Waterleidingduinen (hierna: AWD). Ik geef je tips over waar je damherten en vossen kunt zien.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Nederland heeft veel mooie natuurgebieden, maar de AWD is mijn favoriete natuurgebied om te wandelen en te fotograferen. Vanwege de diversiteit aan flora en fauna en dat je hier van de paden af mag. Heerlijk gebied, wat ik jaren geleden heb ontdekt! Als ik foto’s van de AWD deel, krijg ik vaak de vraag: waar kan je nou precies herten of vossen spotten? Dus ik dacht; waarom schrijf ik er geen blog over en deel ik mijn kennis en foto’s, ter inspiratie.

Dit duingebied van 3400 hectare is gelegen tussen de kuststeden Noordwijk en Zandvoort. Er zijn vier ingangen: De Zilk, twee in Vogelenzang (Panneland en Oase) en één in Zandvoort. Je vindt hier verschillende dieren: damherten, reeën, vossen en vogels, maar ook vlinders, waterjuffers, zandhagedissen en nog veel meer. De AWD is ook bekend om zijn verschillende landschappen zoals: bossen, duinen/zandvlaktes, dennenbos en diverse kanalen. Het duingebied is ingericht om drinkwater te leveren voor Amsterdam. Daar dankt het gebied zijn naam aan. Waternet is de beheerder.

Duinlandschap in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Duinlandschap nabij Panneland, Amsterdamse Waterleidingduinen

Beste tijd Amsterdamse Waterleidingduinen

De beste tijd om dieren te spotten is bij zonsopgang en zonsondergang en voor fotografie heb je dan ook het beste licht. Buiten deze tijd, mag je het gebied niet betreden. Ik ben op alle tijdstippen overdag wel geweest. Meestal ga ik in de namiddag of in de zomer is ’s avonds ook wel aan te bevelen, want dan is het rustig en zie je ook veel herten en vossen. Tegen de avond zie je ook veel dieren bij de waterkanalen, dat geeft ook een mooie compositie en reflectie.

Wild spotten

In de periode april tot en met augustus zijn er veel jonge herten en vossen te spotten. Alhoewel de natuur zich nooit precies laat leiden.

Welpen (jonge vossen)

In 2019 waren de welpen begin april al te zien. Zulke mooie momenten heb ik toen beleefd! Vanuit de ingang Panneland liep ik eerst naar de Duizendmeterweg, waar normaal de vossen zich bevinden. Dat is op ongeveer 4 km afstand van Panneland en Zandvoort. Helaas worden de vossen hier veel gevoerd, waardoor ze redelijk tam zijn en het makkelijk is om van nog geen paar meter afstand een foto te maken. Let goed op je spullen dus en geef de vossen geen eten, want hierdoor zijn ze ook makkelijk doelwit voor jagers. Bij de Duizendmeterweg heb ik wel een vos gezien, maar helaas geen welp.

Vossenburcht

Aan voorbijgangers heb ik toen gevraagd of zij de vossenburcht, waar de welpen zitten, weten te liggen. De vossenburcht is moeilijk te vinden, zelfs als je het weet, omdat de duinen zo op elkaar lijken. Vervolgens heb ik toen een paar uur gezocht en mijn geluk kon niet op, toen ik uiteindelijk de vossenburcht zag! De locatie verandert elk jaar. De vossenburcht is nu gelegen in de duinen tussen het Zwarte Veldkanaal en het Van der Vlietkanaal. Vanuit de ingangen Panneland en Zandvoort is de plek het beste te bereiken.

Samen met een twintigtal medefotografen heb ik toen gewacht, totdat de eerste welpen zich lieten zien. Je moet hier heel veel geduld voor hebben, maar toen ik ze zag, heb ik gelijk geklikt met mijn camera. Het is wel aan te bevelen om een geheugenkaart met een snelle schrijfsnelheid mee te nemen, zodat je snel kan blijven schieten en je buffer niet vol raakt. Je wilt natuurlijk niet, de momenten met de welpen en allerlei poses gemist hebben. Mijn geluk kon ik toen wel uitschreeuwen, toen ik alle welpen had vastgelegd! Uiteraard heb ik het stilletjes gehouden, want anders schrikken ze en gaan ze weer weg. Zelfs toen iemand moest hoesten, gingen ze al weg haha. Wat een mooi genietmoment! En er volgden er nog velen..

Kalfjes (jonge damherten)

De eerste bambi’s laten zich in juni zien. Hoewel er veel mensen van mijn mening zijn dat je hier veel herten kunt zien, is de populatie de laatste jaren dalende. Het is makkelijker om van dicht bij een vos te fotograferen dan herten, omdat deze wat schuwer zijn. Zeker als er jonge damherten bij zijn of in groepsverband. Het is zo prachtig om jonge damherten bij moeder te zien drinken, echt vertederend! Voor zo’n foto moet je maar net geluk hebben en op het juiste moment fotograferen. De damherten zie je door de gehele AWD. Bij het Zwarte Veld heb ik veel damherten met kalfjes gezien. Zo leuk hoe je de kalfjes ziet springen en spelen met elkaar. Een genot om buiten te camera ook naar te kijken!

Burlende damherten Amsterdamse Waterleidingduinen

Wil je graag actiefoto’s schieten? Ga dan zeker op fotosafari in de herfst.

Van half oktober tot begin november is de bronsttijd oftewel de paartijd van de damherten. Dan hoor je veel mannetjes damherten brullen om indruk te maken op de vrouwtjes damherten. De mannen vechten dan ook met elkaar door hun gewei in de strijd te gooien, maar ook om de vrouwtjes te imponeren.
Ik heb het nu een aantal keer meegemaakt en blijft een geweldige beleving om te zien.

Damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Damhert

Welke camera-uitrusting meenemen?

Om de damherten duidelijk te fotograferen heb je een telelens nodig. Ik heb een 70-200 mm, maar gecropt 105-300 mm. Dit volstaat om een goede foto te maken. Het dichtste dat ik bij de damherten stond, was denk ik circa 3 meter. Als je vogels wilt fotograferen, dan heb je al gauw een telelens nodig met een groter bereik. Voor de vossen en het landschap heb je een groothoeklens nodig. Als je waterjuffers, vlinders of andere insecten wilt fotograferen, kom je uit bij een macrolens. Een statief heb je niet echt nodig, tenzij je de ochtenddauw of later in de avond wilt fotograferen. Je maakt al gauw veel km’s en een statief is dan praktisch.

Hoe kom je in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Met de auto zijn alle ingangen het beste bereikbaar. Anders kan je vanaf de NS stations Heemstede-Aerdenhout of Hillegom de bus nemen.

 • Joppeweg 1 in De Zilk
 • Panneland, Vogelenzangseduinweg 2 in Vogelenzang
 • De Oase, Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang: (entree voor het bezoekerscentrum De Oranjekom)
  De navigatie pakt dit adres niet goed, maar de ingang is tegenover Vogelenzangseweg 21 en dat kan je beter in typen
 • Zandvoortselaan 130 in Zandvoort

Toegang Amsterdamse Waterleidingduinen

Voor de toegang betaal je € 1,50 bij de automaat bij de entree en een jaarkaart kost € 10,00. Een parkeerkaart kost € 2,00 en per jaar € 35,00. In de AWD mag niet gefietst worden, behalve als je ontheffing hebt als mindervalide. Overal zijn hoofdpaden waar je goed op kunt lopen. Voor de fotosafari is het juist leuk om van het pad af te gaan en je te laten leiden door wat je ziet en hoort. Het komt dan ook regelmatig voor dat je oog in oog met een damhert staat of dat jij juist stiekem begluurd wordt door een vos.

Restaurants

Wil je na het wandelen uitrusten en trek in een pannenkoek, saté of wat anders? Dan kan je terecht bij de onderstaande in- en uitgangen van de AWD.

 • Uitspanning De Oase (failliet mei 2020)
 • Boshut ‘t Panneland
 • Duinrand, Zandvoort

Wil je echt chillen & bijkomen en heb je de tijd? Dan moet je echt op bezoek bij Buitenplaats Plantage Vogelenzang. Dat ligt tegenover ingang Panneland. Je rijdt de grote parkeerplaats op en met de bocht naar rechts zie je deze relaxte locatie. Ze noemen zich een organisch, biologisch, fairtrade world food café & garden. Je kunt hier in de kas zitten – lekker opwarmen bij de open haard, op het terras en buiten in de grote tuin relaxen in hangmatten, op schommels en loungebanken. Bij lekker weer, kan het druk zijn. Dan is online reserveren aan te bevelen. Geweldige locatie om de dag relaxed af te sluiten!

Comments (8)

 • Marianne

  19 augustus 2019 at 19:43

  Wat schattig, jonge dieren zijn zo leuk.

 • Moypie

  19 augustus 2019 at 19:57

  Heel erg leuk artikel, goed en helder uitgeschreven.

 • sylvia

  6 oktober 2019 at 20:43

  Heel mooi beschreven en wat een prachtige foto’s!!!

 • Marcel

  13 april 2020 at 20:40

  Is er bij u al bekend waar deze prachtige vossen zich dit jaar uithangen? Zou voor een komende production wat opnames willen maken van een vossenburcht.

  Mvg

  1. Samira

   14 april 2020 at 13:46

   In verband met corona ben ik sinds maart niet meer naar de AWD geweest, omdat het niet wordt aanbeveelt. Dus ik durf niet te zeggen waar deze zich momenteel bevinden.

 • Femke

  29 april 2021 at 17:57

  Weet iemand waar de burcht en de welpjes zich nu bevinden?

  1. Samira

   2 mei 2021 at 13:45

   Hallo Femke,

   Voor deze periode durf ik dat niet te zeggen. Het schijnt dat ze elk jaar weer in een andere burcht zitten.

 • Marc

  3 november 2021 at 21:48

  Beste,

  Is het waar dat ze ondertussen (coronatijd) ook vossen hebben afgeschoten.blijkbaar zijn ze niet meer gezien.
  Om van belgie te komen wil ik toch wel een beetje zekerheid dat er nog te zien zijn.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!