FAM Trip Haarlem

Leestijd: 6 minuten

Je wordt gevraagd een locatie te zoeken voor jouw event. Het zoeken en boeken kan een tijdrovende klus zijn. Er is tegenwoordig zo veel aanbod. Ik kan je hierbij helpen en heb alvast voorwerk gedaan. Deze keer breng ik Haarlem onder de aandacht.

Laatst ben ik door Haarlem Marketing uitgenodigd voor hun FAM Trip. FAM staat in het Engels voor “familiarization trip”. Dit event wordt speciaal georganiseerd voor Event Managers, PCO’s (Professional Conference Organizers), DMC’s (Destination Marketing Companies) en reisagenten.
Een ideale manier om met bestaande en nieuwe locaties in een vogelvlucht kennis te maken. In deze blog neem ik je mee met deze FAM Trip en deel ik leuke locaties voor jouw event.

Krachtstroom en de Lichtfabriek

De ochtend begon in Krachtstroom. Dit pop-up drank- en spijslokaal is in april 2019 geopend op de begane grond in het Ketelhuis van de Lichtfabriek. Je kunt hier terecht voor een ontbijt, lunch en borrel tot 250 personen. Bij aankomst stond een tafel vol hartige ontbijthapjes en drankjes klaar. Daarna kregen we een rondleiding door alle ruimtes van de Lichtfabriek. Deze locatie is een rijksmonument uit 1902. Sommigen kennen de locatie nog van de dansfeesten, die tot 2018 werden gehouden.

Tegenwoordig is deze eventlocatie heel divers. Wist je dat de ontmoetingen voor de battles van de The Voice ook hier plaatsvinden? Ik was blij verrast over het aantal kleine vergaderruimtes en break-out rooms. Ideaal in combinatie met de grotere zalen die als plenair kunnen dienen voor bij een congres. Je kunt hier terecht voor o.a. productpresentaties, bedrijfsfeesten en vergaderingen en zoveel meer. Er is heel veel capaciteit in welke vorm dan ook, wat het zowel voor grotere als kleinere bedrijven interessant maakt. Wat ook fijn is, dat er rondom deze authentieke industriële locatie 250 gratis parkeerplaatsen zijn. Met OV? Dat is ook geen probleem, want er is vlakbij een treinstation Haarlem Spaarnwoude. Ideaal vertrekpunt om de stad beter te leren kennen…en dat doen wij ook per boot!

Adres: Minckelersweg 2, (De Waarderpolder)

Restaurant Frisk

Aan de achterkant van de Lichtfabriek ligt het Spaarne, waar de rondvaartboot van Smidtje Canal Cruises klaar ligt. Nieuwsgierig als ik ben, kijk ik om mij heen en wat zie ik? De oude Droste Cacao fabriek uit 1890! Ook weer zo’n mooi industrieel rijksmonument met een verhaal. Sinds 2017 zit hier restaurant Frisk aan het Spaarne, wat gebaseerd is op de Scandinavische keuken. Je kunt hier de gehele dag terecht. De serre met uitzicht op het water is geschikt voor private dining van max. 45 personen.

Adres: Max Euweplein 1, (De Waarderpolder)

Smidtje Canal Cruises

Genietend van mijn fruitcocktail aan boord, vertelt Anne-Marije Hogenboom, Directeur van Haarlem Marketing, over het programma. Smidtje Canal Cruises geeft een toelichting over de vaarmogelijkheden. Ze verhuren schepen voor groepen, sloepen voor kleine gezelschappen. Wat ook leuk is: de hop-on-hop-off rondvaartboot, dan kan je op elk moment bij alle bezienswaardigheden uitstappen. Wil je een event op het water, dat kan ook! De capaciteit van het evenementenschip is max. 85 personen. De vaartocht brengt ons naar het centrum van Haarlem.

Met Smidtje Canal Cruises varen in Haarlem
Smidtje Canal Cruises Haarlem

Teylers Museum

De eerste stop is bij het oudste museum van Nederland: het Teylers Museum uit 1784. Schitterend rijksmonument van binnen en buiten, omdat veel historische elementen nog zichtbaar authentiek zijn. We krijgen een korte rondleiding en bezochten zelfs, via de Gehoorzaal, de bibliotheek die voor publiek niet toegankelijk is (alleen met extra boeking voor een groepsrondleiding). Hoe leuk is dat! Ik ben dol op onbekende locaties ontdekken en die met jou te delen. De Gehoorzaal beschikt over een capaciteit tot 150 personen en is daarmee gelijk de grootste ruimte. De Tuinzaal (museumcafé) is geschikt voor 150 personen receptie en diner 60 personen. Daarna zijn er ook diverse zalen, waar je kunt vergaderen. Private dining is hier ook mogelijk.

Adres: Spaarne 16

Hofje van Bakenes

Onze tour gaat verder met een stadsgids, die ons door het oude centrum begeleid. Vanuit de achterkant van het Teylers Museum lopen we het oudste bestaande hofje: “Hofje van Bakenes” (1395) van Nederland in. Schitterende binnentuin met volop bloeiende planten en een ouderwetse waterpomp en een vijvertje. Als je er achter uitloopt naar de Philharmonie Haarlem, sta je in het Red light district van Haarlem. Nooit geweten, haha.

Philharmonie Haarlem

Concertgebouw Philharmonie Haarlem zit in een historisch pand met industriële elementen en maakt deel uit van de Stadsschouwburg en beschikt over een capaciteit tot 3.500 personen. Ideaal voor een groter event als een congres, beurs, theatershow of feest. Het beschikt over een grotere theaterzaal, foyer en 10 subruimtes.
Er zijn ook 2 kleinere vergaderruimtes vanaf 5 personen. De Toneelschuur, die ernaast ligt, kan ook nog bij je event betrokken worden, wat deze eventlocatie tot de grootste van Haarlem maakt.

Adres: Lange Begijnestraat 11

Wijnkoperij Okhuysen

Met de stadgids lopen we verder het centrum door en onderweg horen we allerlei leuke feiten over Haarlem en de ontstaansgeschiedenis. We komen aan bij Wijnkoperij Okhuysen, die al sinds 1867 bestaat. Hier kan je een enorme keus aan wijn vinden voor elke smaak en voor elk budget. Wat heel leuk is, dat ze beneden in de kelder ook 2 ruimtes hebben voor een borrel of wijnproeverij. Private dining is mogelijk vanaf 10 personen. Voor de catering werken ze samen met restaurant Brick, wat om de hoek zit.

Adres: Gierstraat 34

Jopenkerk Haarlem

Wijn op bier geeft plezier! De laatste bestemming die we in Haarlem bezoeken is de Jopenkerk. In 1995 is de Jacobskerk gekocht en omgetoverd tot Jopenkerk. Vandaag is rood, toch wel de kleur die overheerst hier binnen. Als je binnen wandelt, vallen gelijk de grote ketels op die boven de bar pronken. Jopen creëert orginele craft bieren. Naast stadsbrouwerij is dit een grand café en restaurant en je kunt zowel beneden als boven zitten. Toen ik naar boven liep, was ik wel verrast over de inrichting. Niet alleen op de grond, maar ook op de muren zit ouderwets Oosters tapijt. Een kijkje achter de schermen zoals een rondleiding en proeverij wordt gehouden op de andere locatie: het Jopen Proeflokaal in de Waarderpolder.

Adressen:
Gedempte Voldersgracht 2
Waarderpolder: Emrikweg 21

Er zijn diverse manieren om vervoer te regelen voor een event. Hoe leuk is het naast een hele dag historische locaties te bezoeken, ook vervoerd te worden in een oldtimer! Dat past helemaal in het concept. Ik werd blij verrast toen deze oude grijze stadsbus uit 1965 “Leyland-Verheul” aan kwam rijden om in te stappen naar de eindbestemming.

Stadsbus Leyland-Verheul uit 1965
Stadsbus Leyland-Verheul uit 1965

Landgoed Duin & Kruidberg

Met de oldtimer rijden we via de lange oprijlaan het Landgoed Duin & Kruidberg van 9 hectare binnen. Vlakbij bij binnenkomst aan de linkerzijde vind je het koetshuis Nova Zembla. Geschikt voor kleinere events zoals diners, vergaderingen, maar door de verschillende industriële ruimtes kan dit ook als break-out dienen in combinatie met het landhuis.

Aan het einde van de oprijlaan bevindt zich het viersterrenhotel. Deze locatie was ooit het grootste woonhuis van Nederland, die door de heer Cremer begin 20e eeuw is gebouwd. Tegenwoordig is dit een klassiek ingericht viersterrenhotel, eventlocatie en sinds kort ook een Spa & Wellness ’t Princenbosch. Verder kun je ook goed eten bij de Vrienden van Jacob (michelinsterren restaurant) en brasserie & loungebar DenK. Op de begane grond van het landhuis vind je stijlkamers om te vergaderen en te dineren. In het andere eventgedeelte vind je verschillende modern ingerichte vergaderzalen, die geschikt zijn vanaf 10 tot 300 personen, omdat ze geschakeld kunnen worden. Ideale eventlocatie voor een meerdaagse heisessie of management meeting. Ook voor sportieve teambuildingsactiviteiten kan je terecht op het landgoed en het naast gelegen Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Na een heerlijke lunch stond de oldtimerbus weer klaar om ons naar de beginlocatie te brengen.

Adres: Duin- en Kruidbergerweg 60, Santpoort-Noord

Ik wil Haarlem Marketing en alle betrokken partijen bedanken voor de inspirerende FAM Trip.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten?
Ik kan nog zoveel meer vertellen over de bezochte locaties en Haarlem. Ik help jou graag persoonlijk om een geschikte eventlocatie te vinden en te boeken. Mail of bel mij gerust op samira@greatestlocation.com of 06 – 41 03 90 21.

Comments (4)

 • Esmeralda

  25 juli 2019 at 21:29

  Interessante plaats Haarlem

  1. Samira

   25 juli 2019 at 21:57

   Zeker Haarlem heeft veel leuks te bieden. Het aanbod van evenementenlocaties is divers.

 • Marianne Pel

  26 juli 2019 at 17:19

  Heel goed geschreven,en uitleg ,als je naar Haarlem gaat.

 • dineke vink

  3 augustus 2019 at 06:44

  Heel mooi samira

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!