Greatest location

10 Online marketing tips voor directe websiteboekingen

Leestijd: 6 minuten

De digitale achtbaan van 2020. Angst, spanning, prikkelend gevoel, ideeën hebben, out of control zijn, maar toch door willen gaan. Herkenbaar? Online zichtbaarheid is vooral nu helemaal niet meer weg te denken uit ons bestaan. Tijden veranderen, ook het online gedrag. Iedereen zit nu meer dan ooit online en wordt geprikkeld door de online informatiestroom. Ik geef je gratis 10 online marketing tips. Je hebt veel meer zelf in de hand, dan je denkt. Hoe leuk is dat!

De evenementen- en gastvrijheidsbranche is hard getroffen door alle corona-maatregelen. Stap voor stap mogen we uit de achtbaan stappen. Ik spreek veel mensen die aan mij vragen of ik nog andere online manieren weet, buiten de boekingsplatforms voor hun locatie, die klanten oplevert. Alle locaties herkennen dit wel of je nu een venue, hotel/B&B of restaurant bent. Vaak gaat de klantreis en het aankoopproces hetzelfde. Sommigen merken weinig resultaat en anderen doen het al jaren zo of voor hun naamsbekendheid. Eigenlijk willen ze geen commissie, hoor ik ook vaak. Pssst…jullie willen liever direct gevonden worden en als eerste contact met de klant. Is dit herkenbaar? Hoe pak je dit aan? Van klik naar klant. Ontdek 10 online marketing tips voor meer directe boekingen via je website. Lees je mee?

Doel en doelgroep

Elke organisatie heeft wel een missie, visie en doel. Waarom is jouw locatie geweldig? Wat kan je je gasten bieden? De meeste mensen weten wel wie hun doelgroep is. Toch blijkt het duidelijk beschrijven hiervan toch lastig. Daarom beschrijf als eerste een buyer persona. Dat is een fictief persoon, die je ideale klant vertegenwoordigd. Wie is op zoek naar een locatie en waarom willen ze bij jou vergaderen of slapen? Geef deze een naam, geografisch gebied, leeftijdscategorie, behoeften/interesses, persoonlijkheidskenmerken, waarden etc. Zo’n buyer persona helpt jou bij het visualiseren en het krijgen van meer klanten. Dit is de basis voor elke marketingstrategie.

Mobielvriendelijke website

Dit lijkt toch overbodig om te vragen, denk je wellicht. Meer dan de helft van je websitebezoekers kijkt via hun mobiel. Mmm toch draaien er een hoop oude of gratis websites, die dit niet standaard hebben ingericht. Tegenwoordig zijn veel contentmanagementsystemen zoals WordPress thema’s hierop ‘responsive voor elk apparaat’ ingericht. Het makkelijker overzichtelijk scrollen is van uiterst belang, zodat mensen niet afhaken. Toont jouw website op elk apparaat goed?

Technische en lokale SEO

SEO is het gouden sleutelwoord om meer klanten naar jouw website te trekken! Als je weet waar jouw doelgroep naar zoekt in Google, sta je 10-0 voor. SEO staat in het Nederlands voor zoekmachine optimalisatie. Het wordt nou misschien erg technisch, maar dit zorgt het meeste voor online zichtbaarheid. Als je eenmaal een stevige basis hebt, scheelt dat de helft. Natuurlijk moet je website van waardevolle content zijn en actueel blijven. In het kort vier SEO gerelateerde onderwerpen, waar een andere keer dieper op in wordt gegaan. Of wil je direct hiermee aan de slag? Ik kan je hierbij uitgebreid helpen. Stuur mij een mail: samira@greatestlocation.com

Robots & sitemap

Robots doorzoeken het internet naar nieuwe en geüpdatete content die op je website staat. Deze zoekmachines doorspitten alles. Hoe kan je alle content goed opslaan en overzichtelijk maken voor de robot? Daar heb je een sitemap voor nodig, zodat je nog makkelijker gevonden wordt door bv. Google robots. In deze sitemap staat de menustructuur en alle links van pagina’s van jouw website.

Snelheid website

Zorg ervoor dat je website snel laadt, ook met veel foto’s. Niets is zo vervelend als je hierdoor potentiële klanten verliest. Hier zijn diverse manieren voor. Één van deze manieren is om je site snelheid te testen. Wanneer jouw website traag is, scoor je in Google niet hoog en wordt je gestraft haha en dat wil je niet.

Websitestructuur

Voordat je een website gaat bouwen met een thema of gaat updaten, bedenk goed wat voor producten/diensten je hebt. Vervolgens maak je een visueel plan met pagina’s en een menunavigatie. Google houdt van structuur. Vervolgens ga je je verdiepen in een thema en opbouwen.

SEO onderzoek voor zoekmachineoptimalisatie
SEO zoekmachineoptimalisatie

Lokale SEO

Vooral voor locaties is dit belangrijk, omdat jullie een fysieke locatie zijn met diverse concurrenten in een geografisch gebied. Bij lokale SEO staat het verbeteren van interacties op basis van organische kaartresultaten en lokale zoekopdrachten centraal. Bv. mensen zoeken naar ‘Italiaans restaurant in Leiden’ of ‘overnachten in Brabant’ dan wil je natuurlijk naar voren komen. Zo niet bovenaan. Je kunt jouw website hier technisch goed voor inrichten.

Kortom zorg ervoor dat je makkelijk door Google wordt gevonden. Ik maak gelijk een mooi bruggetje naar mijn volgende tip.

Google is your best friend

Normaal zeg ik natuurlijk; zorg dat klanten jouw ambassadeur en ‘beste vriend’ worden, maar eerst moet je vrienden worden met Google. Check hieronder drie gratis diensten van Google.

Google Analytics

Maak een account en Property aan in Google Analytics. Vervolgens kan je jouw website verbinden met Google Analytics. Je krijgt hierdoor statistieken te zien van jouw website en kunt hier doelen invoeren. Je krijgt zo inzicht in het gedrag en aantal websitebezoekers, waar komen ze vandaan en hoe lang zitten ze op je website en welke pagina’s bezoeken ze etc.

Google Search Console

Maak een domein property aan. Dat betekent dat jij eigenaar bent van jouw domein. Registreer jouw website adres (volledige URL) bij Google Search Console. Hiervoor had ik het over het maken van een sitemap. Deze sitemap kan je exporteren naar Google Search Console. Zo kunnen de robots jouw website makkelijk controleren en analyseren en bevordert de online vindbaarheid.

Je krijgt ook maandelijks een rapport met zoekresultaten voor jouw website.

Deze dienst kan je ook verbinden met Google Analytics voor nog meer overzicht. Klinkt goed hé.

Google Mijn Bedrijf

Kennen jullie de Gouden Gids nog? Een dik geel boek met per beroepsgroep op alfabetische volgorde alle adressen en telefoonnummers van bedrijven. Voor een gratis bedrijfsvermelding op Google maak je eenmalig een bedrijfsprofiel aan bij Google Mijn Bedrijf. Als mensen jouw bedrijfsnaam in Google invoeren, komt als het goed is jouw website bovenaan en daarna jouw bedrijfsvermelding met een Google Maps kaart. Je kunt hier jouw adresgegevens, telefoonnummer, openingstijden, logo en foto’s kwijt. Update regelmatig foto’s en pas jouw openingstijden aan, zeker in deze tijd. Maar ook heel belangrijk; de reviews van jouw locatie. Deze reviews zijn gelijk zichtbaar in Google. Daarom investeer gratis in Google, je hebt veel meer zelf in de hand dan je denkt.

Touchpoints klantcontactmomenten
Klantcontactmomenten

Klantreis

Oftewel in Engelse marketingtermen de ‘customer journey’. Toevallig ben ik op dit onderwerp afgestudeerd. Ik heb toen een marketingmodel gemaakt met alle touchpoints (klantcontact­momenten) die een gast aflegt vanaf een interesse, aankoop, beleving tijdens en erna. Deze klantcontactmomenten worden de momenten van waarheid genoemd. Met andere woorden waar jij als locatie het verschil in kunt maken. Bv. jouw doelgroep is op zoek naar een geschikte venue, goed eten en waar iedereen ook kan slapen. De reis begint tegenwoordig bij het zoeken op internet, krijgt een bezoeker gelijk antwoord op de vragen op jouw website? Zo niet, bellen ze voor meer informatie of sturen een e-mail. H

Hoe is de sfeer van jouw locatie en hoe is de ontvangst? Al deze onderdelen zijn klantcontactmomenten, want je hebt contact met een potentiële klant. Dus zorg dat je dit goed in beeld hebt. Als je dit weet, kan je je sales funnel (fases van het verkooppproces) hierop aanpassen.

Foto’s

Het klinkt cliché, maar het is echt zo! Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe ziet jouw website eruit? Laat je jullie verblijf, restaurant en venue goed zien? Zorg dat de foto’s actueel en scherp zijn. Kan je ze uitvergroten, maar laden ze ook snel? Hoe is de kwaliteit? Zijn ze door een vriendje van de voetclub gemaakt, zelf met je mobiel of door een professioneel? En zo kan ik nog wel even doorgaan, je merkt het al dit is mijn passie. Oh ja en foto’s zijn goed voor je SEO. Google is ook dol op foto’s. Met goede foto’s laat je al jouw online visitekaartje zien, dus investeer hierin. Ik kan interieur-, sfeer en omgevingsfoto’s van jouw locatie maken. Informeer eens naar mijn tarief.

Eigen boekingssysteem

Dit is ook een klantcontactmoment. Hebben jullie al een reserveringssysteem op de website? Of wil je dit zelf doen? Als dit staat, heb je nog zelf de controle. Je kunt zelf aangeven wanneer je geopend bent en beschikbaar bent. Je krijgt een melding als iemand reageert, na akkoord krijgt de klant een bevestiging en die reservering definitief. Het is goed voor je SEO om dit zelf in beheer te hebben. Als dit eenmaal technisch staat, hoef je het alleen maar bij te houden. Qua tijd valt dit best mee. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je capaciteit is. Mensen willen in één oogopslag zien; wat je actuele capaciteit is. Zit je vol of heb je nog plek? Laat dit ook duidelijk naar voren komen op je website met je contactgegevens, dit maakt het beslissen makkelijker en de stap naar een aankoop door jouw doelgroep groter.

Content

Content is de verzamelnaam van allerlei inhoudelijke informatie wat gedeeld wordt. Dat kan tekst, beeld of geluid zijn. Content schrijven is erg belangrijk. Zo kan je laten zien; waar jij of jouw locatie voor staan. Als je zelf veel waardevolle content creëert en verspreid, kan je een betrokken en loyale doelgroep krijgen die je aan jou en jouw locatie kan binden en laten activeren.

Ik merk dat mensen het vaak moeilijk vinden waarover ze dan moeten schrijven of dat er te weinig tijd is. Of liever zelf in control zijn. Zonde, want content marketing is zo belangrijk en heel laagdrempelig. Vooral voor SEO en dus je online zichtbaarheid in Google. En dan moet je gewend zijn om SEO-proof teksten te schrijven. Maar schrijf vooral voor jouw doelgroep. Voorbeelden kunnen zijn: ontstaan van de locatie, omgeving, unieke waarden, stel het team voor, kijkje achter de schermen, hoe ontzorg je, laat je producten zien etc.

Heb je op de website al een FAO? Dat is een webpagina met veel gestelde vragen. Deze vragen en antwoorden helpt je doelgroep. Als dit waardevol is, zal Google dit ook leuk vinden en kom je hoog in de zoekresultaten te staan.

Content writer

Heb je toch meer inspiratie nodig of een stok achter de deur? Ik kan SEO-proof teksten schrijven voor je website of een meedenken in je contentstrategie met bv. een contentkalender.

E-mailmarketing

Het bouwen van een gerichte doelgroep community is ook fijn. Dit kan je laagdrempelig doen door mensen lid te laten maken van bv. een nieuwsbrief. Doe je dat al of heb je daar wel eens over nagedacht? Er zijn diverse programma’s die een makkelijke tool hebben bv. Mailchimp is heel bekend. Je deelt kennis in jouw nieuwsbrief en schrijft artikels die naar je website verwijzen. Dit zorgt er voor dat je in verbinding bent met jouw doelgroep en hen helpt. Zij helpen jou dan weer door jouw website te bezoeken en zelf misschien iets te boeken. Je kunt ook eens een leuke aanbieding opnemen in jouw nieuwsbrief. Mogelijkheden en ideeën in overvloed.

Social media

Last but nog least, social media kanalen. Je kent ze allemaal wel: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Tik Tok etc. Sommigen zitten er dagelijks op en anderen houden er niet van. Wat vooral belangrijk voor jullie is; op welke kanalen zit je doelgroep? Dan is de cirkel weer rond, want bij tip 1 gaf ik aan; wat is je doel en doelgroep? Als je dit duidelijk in kaart hebt, weet je waar jij content moet publiceren. Je kunt zo gemakkelijk blogs delen op je social media of leuke anekdotes. Allerlei voorbeelden van content bij tip 8 kan je hier communiceren met bv. een link naar je website. Naast het traditionele mond-tot-mond reclame zijn Google en Social media wel de kanalen, hoe mensen naar jouw website komen.

Tot slot

Ik ben benieuwd of je één van deze 10 online marketing tips al toepast of gaat doen? Laat het mij weten. Ik help je graag stapsgewijs per onderdeel met kennis, tekst en beeld om jouw geweldige locatie te laten zien. Zet jouw locatie in de spotlight!

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over mijn diensten? Mail naar samira@greatestlocation.com of bel mij op: 06 – 41 03 90 21.

Vind je deze tips handig en wil je deze delen? Klik dan hieronder op de social media kanalen.

Vorig bericht

error: Content is protected !!