Hongaars Parlement in Boedapest

Citytrip naar Boedapest

Leestijd: 12 minuten

Op zoek naar een leuke voordelige citytrip in Europa? Dan kan ik Boedapest van harte aanbevelen. Binnen 2 uur vliegen ben je er. In mijn blog: “De koningin van de Donau” krijg je vooral praktische tips over de voorbereiding en over het vervoer in Boedapest. In deze uitgebreide blog lees je over leuke culturele plekken en hotspots waar je kunt eten en drinken.

Ontdek leuke plekken in Boedapest

Eenmaal aangekomen in Boedapest wil je je gelijk onderdompelen in de cultuur. We zijn niet de enige. Het is druk met mensen die een plekje willen bemachtigen in bus 100E, die rechtstreeks naar het centrum rijdt. Binnen 1 uur zijn we aangekomen in hartje centrum, bij Deák Ferenc.
We verblijven in het ARCadia Hotel Budapest en dat ligt hier 5 minuten vandaan. Als eerste gaan we ons eerst even opfrissen en dan gaan we de stad verkennen.

Cultuur proeven

5x Great-to-see & 5x Great-to-taste= 10x genieten

Ik ben helemaal enthousiast geworden van Boedapest. Veel historische gebouwen, geweldige uitzichtpunten, lekker eten, goedkoop en een goede bereikbaarheid. Tijdens onze citytrip van 4 dagen hebben we alle bekende plekken wel gezien. Veel mensen kiezen voor een travelcard, maar dit hoeft niet altijd voordelig te zijn. Alleen als je echt veel gebruik maakt van het openbaar vervoer. De veerboot en de kabeltram zijn niet in de travelcard inbegrepen. Verder liggen alle bekende gebouwen centraal langs de Donau en zijn goed bereikbaar te voet. Vandaar dat we zijn gaan wandelen en zo kom je onverwachts ook verborgen mooie plekken tegen.

Ik neem je graag mee in een culturele proeverij van bekende en minder bekende locaties. Als je op pad bent, krijg je vaak trek. En als je trek krijgt, hoe fijn is het dan om langs je reisroute leuke eettentjes te spotten! Hieronder een selectie van culturele highlights met lekkere eet- en drinklocaties in dezelfde buurt, die je niet wilt missen.
In deze ontdekkingsreis staan ook insiderstips en leuke weetjes van vroeger en nu genoemd.

Museum Hospital in the rock

Museum Hospital in the Rock in Boedapest
Museum Hospital in the Rock in Boedapest

Nieuwsgierig en getriggerd door het onbekende, liepen we even van het gebaande pad af in een zijstraat van het Vissersbastion. Toen ik vervolgens een bewegwijzeringsbord zag van ‘Hospital in the rock’. Eigenlijk houd ik hier wel van om naast de bekende highlights ook verborgen locaties te ontdekken. Nu houd ik zelf van oude gebouwen, om met mijn foto’s een verhaal hierover te vertellen. Dus werd gelijk getriggerd. Herken jij dat ook? Onder de Burchtheuvel van Boeda ligt een grottenstelsel verborgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende deze als schuilbunker, maar werd in 1944 als geheim militair ziekenhuis ingericht. Het ziekenhuis heeft ook een Nederlands tintje, want er werkte hier een Nederlandse vrijwilliger, Anna Boom, die hier een boek over heeft geschreven. Het geheime ziekenhuis heeft later in 1956 nog één keer dienst gedaan tijdens de Hongaarse Opstand.

In geval van nood is er hierna nog een nucleaire bunker bij gebouwd. Dit goed bewaarde geheim is al een tijdje doorbroken en doet sinds 2002 dienst als museum. Het interieur is authentiek gebleven en je kunt hier alleen een georganiseerde tour doen. Een aanrader voor wie van geschiedenis houdt en authentiek Boedapest echt wil leren kennen.

Adres: Lovas útca 4/c, Boedapest
Website: https://www.sziklakorhaz.eu/en

Ruszwurm

Koffiehuis en heerlijke gebakjes bij Ruszwurm in Boedapest
Koffiehuis Ruszwurm in Boedapest

Als je vanaf ‘Hospital in the rock’ met de houten trap naar boven loopt tussen de toeristische en folklore winkeltjes richting het Vissersbastion. Kom je langs Boedapest’s oudste patisserie uit 1827. Dit koffiehuis kan je niet missen met zijn groene opvallende voorgevel. Wauw, een ware traktatie voor je smaakpapillen is dit! De Szamos Likör szelet is verrukkelijk. Dit is een typisch Hongaars gebak met Hongaarse marsepein likeur. Je krijgt er een gratis watertje bij om de zoete smaak te stelen en je tanden niet uit te laten vallen haha.

Ben je geen zoetekauw? Ze serveren ook Hongaarse scones en je kunt ook koffie, thee of frisdrank bestellen. We zagen mensen zelfs bier bestellen, iets wat je niet verwacht. Het schijnt ook het kleinste koffiehuis te zijn. Buiten is een klein terras en als je voorbij de vitrine loopt, vindt je achter in een zitgedeelte. Proef hier letterlijk de sfeer van Hongarije in de 19e eeuw. De bediening is uiterst vriendelijk en ze weten hier nog wat gastvrijheid is.

Adres: Szentháromság útca 7
Website: http://www.ruszwurm.hu/en/

Vissersbastion en de Matthiaskerk

Voorkant van het Vissersbastion in Boedapest
Voorkant van het Vissersbastion in Boedapest

Dit is toch wel de meest bezochte bezienswaardigheid van Boedapest. Een must-see die je niet moet overslaan tijdens je reis. Voor mij met stip op nummer 1, het mooiste bouwwerk van de stad. Het bastion is gebouwd tussen 1895 en 1902 en is ook gelegen op de Burchtheuvel in de Burchtwijk, het oude stadshart van Boeda. De Boeda zijde van de kasteelmuur was beschermd door het vissersgilde, vandaar de naam Vissersbastion. Het vissersgilde was verantwoordelijk voor de verdediging van dit gedeelte in de Middeleeuwen.

Matthiaskerk in het Vissersbastion in Boedapest
Matthiaskerk in het Vissersbastion in Boedapest

In het midden op het plein staat een eveneens geweldig mooi historisch gebouw: Matthiaskerk. Een great-to-do om de kerk te bezichtigen en eveneens de toren. Het is toegestaan om binnen foto’s te maken, maar tijdens de dienst elke zondag tot 13:00 uur mag je niet naar binnen. De kerk is een opvallende verschijning met zijn gekleurde dakpannen.

Zoek je bijzondere dakpannen voor je huis? Deze zijn dakpannen zijn te koop. Een erg origineel souvenir, dat maak je niet vaak mee. Alleen in je koffer wordt dat te zwaar haha.

Verder maakt het bouwwerk deel uit van 7 torens, die vertegenwoordigd worden door de 7 stammen van Maygar Posta (zoals Hongarije vroeger heette). Deze schitterende locatie is door de muziek business niet onopgemerkt gebleven. Op deze locatie is de muziekvideoclip van Ellie Goulding feat. DJ Diplo met Close to me opgenomen.

Praktische tips

Wij zijn begin maart naar Boedapest geweest, net voor de toeristische openingstijden en prijzen. Mocht je niet afhankelijk zijn van schoolvakanties, zou ik dit tijdstip en begin oktober aanbevelen als beste reistijd. Het is minder druk en buiten het hoogseizoen kan je gratis de uitkijktorentjes bezoeken. Qua uitzicht zie je hetzelfde als beneden, dus het is meer voor de beleving om het iets hoger op te zoeken.

Je kunt genieten van uitzichten naar het Parlementsgebouw, Donau, Margiteiland en Gellértheuvel. Wil je de mensenmassa vermijden? Dan zou ik je aanraden om hier voor 08:30 uur te komen en in de zomer misschien wel voor 08:00 uur. Al vroeg zie je de touringcars aan komen met hordes toeristen. Een must-do is ook om dit bouwwerk in de avondglorie te bezoeken. Wil je mooie foto’s maken? Dan is het blauwe uur schitterend. Doordat het bouwwerk wit is, is het contrast schitterend.

Adres: Donáti útca tér (vanuit Pest bus 16, halte voor Vissersbastion) of Szentháromsag tér (halte bovenaan bij Matthiaskerk)
Website: https://matyas-templom.hu/home

Restaurant 21 Maygar Vendéglö

We hebben inmiddels trek gekregen na een dag Boeda verkend te hebben. In Boedapest hoef je niet bang te zijn, dat er geen restaurant in de buurt zit. In het gastronomisch kwartier van de Burchtwijk kom je zeker aan je trekken. Er zijn in deze groep 5 restaurants gevestigd: Baltazár (grill & winebar), Pierrot (Franse keuken), Pest Buda (oude Hongaarse keuken), Jamie’s (Oliver, Italiaanse keuken) en 21. Wij zijn bij restaurant 21 uiteten geweest.

Dit Hongaarse hippe restaurant serveert typische Hongaarse gerechten in een modern 21e eeuw jasje. Een aanrader! Sfeer, gastvrijheid, lekker eten en drank is hier top. Je kunt deze hotspot vinden in een zijstraat achter het Vissersbastion.

Hongaarse wijn

Als ik in een ander land ben, wil ik altijd de lokale keuken proeven, want zo proef je letterlijk echt het land. Ik houd van lekker uitgebreid eten en het eten is in Boedapest spot goedkoop. Zelfs in luxere restaurants ben je goedkoper uit dan in Nederland. Dit motiveert alleen maar om allerlei eten en drank te uit te proberen. Heel vervelend ;-). En als je in Boedapest uiteten gaat, dan neem je natuurlijk Hongaarse Goulash. Na dit al gegeten te hebben, bestel ik bij 21: Csirkepaprikás vajas gal. Dit is Hongaarse kip met de speciale Hongaarse paprikapoeder bereid, die ook voor Goulash wordt gebruikt, met een soort gevulde deegrolletjes (ook wel dumplings genoemd). Heerlijk gerecht. Dit restaurant is trouwens ook geschikt voor vegetariërs.

Als typische Hongaarse wijn heb ik voor Tokaji gekozen. Wauw, ik wist niet dat de wijn hier ook zo lekker is! Gelijk ingeslagen voor thuis. De wijn heeft een droge (vaak Furmint op etiket) en zoete dessertwijn variant (de sterkte wordt met puttonyos aangegeven). Deze wijn komt uit het wijngebied Tokaj Hegyalja en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wat het heel bijzonder maakt, is dat dit wijngebied het oudste is van Europa. Zelfs 100 jaar ouder dan de bekende Bordeaux wijn uit Frankrijk. Destijds waren veel koningen en pausen klant van dit Hongaarse wijngebied. Later heeft het communisme de productie vernietigd door meer te wijn te produceren dan voor echte kwaliteit te gaan. Momenteel is de kwaliteit weer goed en dat heb ik zeker geproefd. Met een goed gevulde maag nemen we bus 16 terug naar Pest.

Adres: Fortuna útca 21, Boedapest (bus 16, halte Szentháromsag tér)
Website: https://21restaurant.hu/en

Beklim de Gellértheuvel & bezoek de grotkerk

Gellértheuvel in Boedapest
Gellértheuvel in Boedapest

Wil je in één oogopslag Boedapest zien? Dan is de Gellértheuvel the place-to-be! Wat een super panoramisch uitzicht. Hier kan je de skyline van de stadsdelen Boeda en Pest zien. Deze locatie ligt in Boeda, ten Zuiden van de Burchtwijk. De heuvel is 235 meter en hiermee letterlijk het hoogtepunt van Boedapest.

Sinds 1987 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is vernoemd naar bisschop Gellért Sagredo. Zijn standbeeld staat richting de Burchtwijk. Op de top van de heuvel staat het vrijheidsbeeld.

Je kunt op verschillende manieren de berg beklimmen. De makkelijkste weg om het dichtste bij de top te komen, is bus 27 te pakken en uit te stappen bij bushalte Busulo Juhasz (Citadel). Hier kan je verder nog 600 meter wandelen naar de top.

Uitzicht vanaf Gellértheuvel op de Burcht en Kettingbrug in Boedapest
Uitzicht vanaf Gellértheuvel op de Burcht en Kettingbrug in Boedapest

Wij gingen voor het avontuur en gingen de klim aan vanaf de grotkerk naar boven via de hellingen in het park en trapjes omhoog. Een flinke uitdaging voor je conditie, maar als je gezond bent, is dit prima te doen. Het leuke hieraan is dat je op verschillende hoogtes ook uitzichtpunten hebt, die super zijn om van te genieten en tussendoor uit te rusten. Ik zou zeker een waterflesje en iets te eten meenemen. Wij hebben 30 minuten erover gedaan om vanaf de grotkerk naar de citadel met het vrijheidsbeeld rustig te wandelen. Wauw, je wordt echt beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht!

Met kleine kinderen of met buggy is de klim misschien te zwaar en niet te toen met de traptreden. Een alternatief voor kinderen is de speeltuin, die ligt tussen de grotkerk en de citadel in en op de route naar de top. Hier zijn verschillende glijbanen en klimmogelijkheden. Het valt niet te missen aan de kindergeluiden te horen.

Grotkerk

Deze natuurlijke grotkerk uit 1926 is ontstaan in een dolomietrots onder de zuidelijke helling van de Gellértheuvel en doet nog diensten verzorgen. Tijdens de diensten mag je niet naar binnen. De grotkerk is op zondag gesloten. De entree is met audiotour en bedraagt 600 HUF (€ 1,84) en studenten en senioren krijgen 100 HUF korting en voor kinderen onder de 10 jaar is de toegang gratis. Het is een kleine kerk en door een smalle gang kom je langs het hoofdaltaar, preekstoel en een reproductie van de zwarte madonna. Het is niet groot en binnen een kwartier sta je weer buiten. Als je in de buurt bent, zou ik zeker naar binnen gaan. De grotkerk is wel interessant om te zien en in combinatie met de Gellértheuvel en al zijn monumenten, maakt dit bezoek aan de grotkerk het rondje compleet.

Adres: Sziklatemplom útca 1, Boedapest (bij Vrijheidsbrug, tegenover het Gellért hotel met bad)

Grote Markthal

Buitenkant Markthal in Boedapest
Buitenkant Markthal in Boedapest

De Grote Markthal, is gelegen aan de Pest zijde in de Joodse wijk. Een great-to-do & -taste locatie om te bezoeken. Een aanrader is om vroeg deze markthal te bezoeken en wat eten en drinken voor onderweg in te slaan. Leuke combi met de Gellértheuvel. Dit is ongeveer 10 minuten lopen via de Vrijheidsbrug naar de grotkerk. In 2006 door CNN Travel uitgeroepen tot mooiste markthal van Europa. De markthal is uit 1897, vroeger liep er nog een kanaal waar marktkooplui kwamen binnen varen. Midden jaren negentig is de markthal verbouwd en het kanaal weggehaald. Tegenwoordig kan je elke dag vanaf 06:00 uur, behalve niet op zondag, je boodschappen doen.

Tip: Loop eerst langs alle kraampjes en laat alle geuren en kleuren op je af komen, voordat je iets koopt. Beneden wordt er verse groente, fruit, specerijen, snoep en drank verkocht en op de eerste verdieping vindt je vooral souvenirwinkels en eettentjes. Er wordt gezegd dat je hier door de hoge prijs niet je souvenirs moet kopen, maar eet- en drinkwaren weer wel.

Het is een mooi gebouw, wat gebaseerd is op dezelfde stijl als de Matthiaskerk. Dat viel mij gelijk op door de gekleurde dakpannen. Eenmaal binnen heb je aan weerzijden allerlei kraampjes met eten en drinken. Mijn oog viel op de chocolade kraam, die redelijk dichtbij de ingang zit. Mmm allerlei smaken van chocola zijn hier te koop en ik kon uiteraard de verleiding niet weerstaan om daar wat van te kopen, jammie jammie.

Wil jij je slag slaan voor traditionele Hongaarse paprika poeder voor in de goulash? Dan raad ik aan om het hier te kopen net als de Hongaren.

Adres: Vámáz Krt, 103, Boedapest (Tram lijnen 47 en 48 en metro M3, halte Fóvám Tér)
Website: http://piaconline.hu/new/index.php

De Grote Synagoge van Boedapest

Dit is de grootste synagoge van Europa en na New York de op één na grootste van de wereld.
A great-to-see die indruk maakt en ook als je niet gelovig bent, niet moet missen! De synagoge is op zaterdag gesloten en zondagochtend is er dienst. De toegang is gratis en voor het museum betaal je 4000 HUF (€ 12,00). Het bouwwerk is van de buitenkant al indrukkend mooi en groot. In de smalle straatjes van de Joodse Wijk prijken de twee grote koepels op torens van 43,6 meter, die de entree vormen. De synagoge is tussen 1854-1859 in Moorse bouwstijl gebouwd en beschikt over maar liefst 3.000 zitplaatsen.

Gedenktempel en Tuin der Rechtvaardigen

Na binnenkomst bezocht ik als eerste de monumenten rondom de synagoge. Naast de synagoge ligt de gedenktempel met het gedenkteken voor de 10.000 Hongaarse soldaten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gestreden. Als je doorloopt kom je in de herinneringstuin, waar duizenden joden onder inhumane omstandigheden op elkaar zijn gepropt. Daarom krijg je kippenvel als je hier doorheen loopt en de verhalen leest. Verder in de tuin zie je als eerste een levensboom van zilver, een treurwilg waar 5.000 blaadjes met namen van Holocaust slachtoffers op staan. De boom is ontstaan ter nagedachtenis aan Raoul Wallenberg, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 35.000 joden heeft gered uit de kampen.

Treurwilg in de Tuin der Rechtvaardigen in de Grote Synagoge in Boedapest
Treurwilg in de Tuin der Rechtvaardigen

Synagoge

Eenmaal binnen in de synagoge is de inrichting, een erg mooi architectonisch hoogtepunt. In de ruimte zie je warme goudgele, oranjerode kleuren met bruinen houten banken aan weers­zijden. De mooie bogen, mozaïekvloeren, fresco’s, ornamenten en een hoog plafond met grote kroonluchters, zorgen voor diepgang. In de synagoge zie je veel tours met gidsen in wel 10 verschillende talen.

Grote Synagoge in Boedapest
Interieur van de Grote Synagoge in Boedapest

Restauratie

Een grappig feitje is dat de synagoge in 1996 is gerestaureerd, dankzij grote investeringen van het luxe cosmeticabedrijf Estée Lauder. De voorouders van de Directeur zijn Hongaars en Joods. Een tweede investering kwam uit het filmfonds van Tony Curtis, die ook van Hongaarse afkomst is. Door de renovatie werd het interieur in Byzantijnse stijl uitgevoerd en voorzien van twee nieuwe kroonluchters.

Joods Historisch Museum

Het museum is naast de synagoge gelegen en je gaat een aantal trappen omhoog. Hier kom je in aanraking met de geschiedenis van het Jodendom. Bij binnenkomst zie je allemaal religieuze voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw. Verder is er een herdenkingskamer aan de holocaust.

Adres: Dohány útca 2, Boedapest (metro M2, tram 47 en 49, bus 7 en 7a
Website: https://www.greatsynagogue.hu/gallery_syn.html

Schoenen op de Donaukade

Joodse schoenen op de Donaukade in Boedapest
Joodse schoenen op de Donaukade in Boedapest

Aan de Pestzijde van de Donau tussen de kettingbrug en schuin tegenover het Parlement vindt je 6o schoentjes van 40 meter lang, die ook een herdenkingsmonument vormen. Tijden de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 800 Joden neergeschoten op de rand van de Donau.
De Joden werden gedwongen om een schoenen uit te doen en op de rand te gaan staan met hun gezicht naar de waterkant. In 2005 is om deze reden een monument geplaatst om de slachtoffers te herdenken. Erg indrukwekkend om te zien.

New York café

Wil je na je bezoek aan de synagoge eten en drinken op een bijzonder geweldige locatie? Dan is het mooiste café van de wereld, zoals zij het noemen, een great-to-see & -taste inéén. Het is zeker niet goedkoop, zelfs niet voor Hongaarse begrippen, maar je krijgt er een super beleving + heerlijk eten en drinken voor terug. Een kopje koffie begint vanaf € 5,00. De servicekosten komen hier nog bij op je rekening.

Als je de straat van de synagoge uitloopt kom je na ca. 1 km aan bij dit schitterende hotel met daarin het New York café. Het gebouw New York Palace hotel is in de Eclectische Italiaanse renaissance stijl gebouwd in 1894. De ingang van het café is aan de hoekkant en de ingang van het hotel aan de voorkant. Wij waren er begin maart en konden zonder reservering gelijk naar binnen. In het hoogseizoen is het wel handig om vooraf te reserveren.

New York Café in Boedapest
New York café in Boedapest

Inrichting en sfeer

Eigenlijk is café niet het juiste woord, want het heeft de grandeur van een paleis als je binnen bent en het is ook een eventlocatie. Je voelt je hier echt een prinses. Alles is hier goud en blinkt met mooie fresco’s en gouden ornamenten met kroonluchters op het plafond. Het is in Art-deco stijl ingericht met veel kitsch. Het lijkt wel een museum, een ware attractie. Ik zou zeker een rondje lopen als je binnen bent. Persoonlijk voelde ik geen stijve sfeer onder de bediening.

Bij binnenkomst werden we naar een tafeltje begeleid. In de linkervleugel zit het café met allemaal tafeltjes en stoeltjes. Een verdieping hoger in de andere vleugel speelt een pianiste, wat een relaxte sfeer met zich meebrengt.

Achterin het café is een ruimte wat ook voor events kan worden afgehuurd. Na een overheerlijke warme chocolademelk met een chocoladebananentoetje op te hebben, konden we er weer tegenaan.

Adres: Erzsébet Kőrút 9-11, Boedapest

Shoppen, ruïne bars en food courts

Alhoewel Boedapest bekend staat om zijn mooie bouwwerken en badcultuur, kan je hier ook lekker winkelen. Bij een citytrip kan winkelen niet ontbreken. Tijdens het winkelen kom je ook zat leuke straatjes met mooie gevels tegen en tussendoor leuke horeca.

Shoppen in Fashion Street en Váci utca

Shopliefhebbers opgelet! Ik raad vooral een middagje in de Joodse wijk aan. In de Joodse wijk in Pest vindt je de meest bekende winkels van de stad. In Boeda zit één overdekt winkelcentrum, maar verder is hier weinig te vinden. Vanaf Deák Ferenc loop je richting de Donau, zo de Fashion Street op. Hier vindt je alle soorten modestores, maar ook brillen, tassen en schoenenwinkels. In de zijstraat vindt je de autovrije winkelstraat Váci utca, die parallel langs de Donau loopt tot en met de Markthal. Hier zie je ook gangbare winkelketens die je overal ziet zoals de H&M, Zara etc., maar ook souvenirwinkeltjes en ander divers aanbod zoals sieraden- en woonwinkels.

1000 Tea

Thee drinken bij 1000 Tea in Boedapest
Thee drinken bij 1000 Tea in Boedapest

Tijdens het winkelen kwam ik ineens een leuke thee hotspot tegen! Dat kwam goed uit, dan kunnen de voeten even rusten van het slenteren haha. Dit theehuisje heet 1000 Tea en zit in het laatste gedeelte van Váci utca op nr. 65 en je loopt er zo voorbij. Het zit verscholen in een klein steegje op een rustige plek. Het is traditioneel ingericht met kleedjes en tafeltjes met krukjes. Neem even de tijd, want je kan wel kiezen uit 50 verschillende soorten losse thee, die wordt geserveerd op een houten dienblad in een traditionele theepot.

Website: https://1000tea.hu/?language=en

Shoppen in luxe op de Andrássy Boulevard

Houd je van luxe? Ga dan naar de Andrássy Boulevard. Dit is de Rodeo Drive van Boedapest. Hieronder is de eerste metro van het Europese vasteland gebouwd. Sinds 2002 staat deze lange laan met bomen van 3,3 km lang op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze laan begint bij Deák Ferenc en eindigt bij het Heldenplein. Daarachter heb je het mooie Vajdahunyád kasteel en beroemde Széchenyibad. Verder kan je hier ook een tal van restaurants, theaters en ruïne bars vinden. Over dat laatste maak ik een mooi bruggetje naar het volgende onderwerp.

Ruïne bars: Szimpla Kert

Szimpla Kert Boedapest
Szimpla Kert Boedapest

Wil je op een relaxte plek wat drinken en cultuur proeven, dan moet je echt de ruïne bars gaan ontdekken in de Joodse wijk! De meest bekende ruïne bar is Szimpla Kert. Kert betekent tuin.
In 2002 is deze eerste ruïne bar geopend en hier kan je zowel in de middag als ’s avonds terecht. Overdags is er een openluchtbioscoop en op zondag is er een boerenmarkt. Szimpla promoot hier hun eten en drinken en lokale non-profit organisatie kunnen hier hun fondsen promoten met activiteiten. Verder kan je drie keer per week naar een gratis concert.

De ruïne bars zijn ontstaan door oude verlaten gebouwen en vinden zo een nieuw leven. Szimpla Kert is de oudste en de grootste is Instant. Het ziet er grungy en eng uit, maar het een Hongaarse levensstijl geworden. Je moet echt naar binnen gaan en met je eigen ogen te zien.

Szimpla Kert is erg groot en binnen heb je verschillende ruimtes op verschillende verdiepingen en een smeltkroes van oud interieur. Er is een cocktailbar, wijnbar, bier en frisdrank, snackbar, shisha lounge en een winkel met merchandise. Alle drank is zeer goedkoop, ver beneden de europrijzen, zoals we in de rest van Europa kennen.

Adres: Kazinczy útca 14, Boedapest
Website: http://szimpla.eu/

Food court: Gozsdu Udvar

Vlak achter ons hotel zit deze foodcourt en die loopt parallel richting Szimpla Kert. Net als deze plek is dit het hart van Boeda’s nachtleven en gericht op de jeugd. Deze food court is minder bekend. Het is een straat met allerlei eettentjes met diverse keukens en entertainment zoals karaokebars. Op zaterdag- en zondagen vindt je hier overdags markkraampjes met vintage (2e en 3e hands) producten.

Adres: Gozsdu Udvar
Website: https://www.gozsduudvar.hu/gozsdu

Boedapest is zo’n leuke stad, waar nog zo veel meer over te vertellen valt, maar anders blijf je scrollen. Je moet het echt zelf beleven!

Laat gerust een vraag of opmerking achter in de reacties. Wil je ook naar Boedapest en een reisprogramma op maat? Dit kan zowel voor een citytrip, maar ik heb ook zakelijke tips voor hotels, restaurants en eventlocaties. Stuur een mail voor meer info naar: samira@greatestlocation.com.

Comments (6)

 • Esmeralda

  30 mei 2019 at 17:53

  Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe website!! Leuk en interessant!! Nu ik dit allemaal heb gelezen over Boedapest, heb ik nog meer zin gekregen in een stedentrip daarheen. Als ik er heen ga, dan schrijf ik je tips in ieder geval op.

  1. Samira

   1 juni 2019 at 15:56

   Dank je wel! Leuk om te horen dat ik je heb geïnspireerd!!

 • Ilse – www.usaroadtripfan.nl

  5 oktober 2019 at 15:17

  Wat een leuk artikel. Tijdens de kerstvakantie willen we graag een paar dagen weg. Boedapest is zeker een kanshebber.

  1. Samira

   10 oktober 2019 at 21:05

   Bedankt Ilse! Boedapest is echt een geweldige stad, aanrader voor een korte trip en spotgoedkoop. Stuur me gerust een mail met wat je leuk vindt. Wellicht kan ik je nog insidertips geven als Boedapest het wordt.

 • Cindy | Backpackfever

  18 november 2019 at 21:01

  Hi Samira, wat veel tips! Er zitten er ook wel wat leuke dingen tussen, waarover ik nog niet eerder had gelezen, zoals het Hospital in the rock. Ook je foto’s zien er prachtig uit! Ik ben zelf wel benieuwd naar de grote Synagoge. Ik ben nog nooit in een Synagoge geweest, dus het lijkt me mooi en leerzaam tegelijk.

  1. Samira

   20 november 2019 at 18:20

   Hai Cindy,
   Leuk om te horen dat je wat aan mijn tips hebt!
   De Grote Synagoge is een erg mooi gebouw. Voor meer geschiedenis zou ik ook het museum aanraden. Boedapest is een mooie bestemming, genoeg te zien.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!