Bloesem in de Haspengouw in België

Ontdek de bloesemlocaties in de Haspengouw

Leestijd: 4 minuten
Fruitbloesem boomgaard in de Haspengouw in België
Fruitbloesem boomgaard in de Haspengouw

Ben je weleens in de Haspengouw geweest?
In mijn blog deel ik enkele bloesemlocaties: bloesemwandelroutes, bloesembars en waar je kunt slapen. Deze fruitstreek ligt in Belgisch Limburg en is na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van Europa. Het ruikt hier zo lekker. Ideaal uitje om al je zintuigen op scherp te zetten. Kom je mee om de bloesemlocaties te ontdekken?

April

Van Sint-Truiden, Borgloon tot en met Tongeren vindt je hier talloze activiteiten om het bloesemseizoen te vieren. Houd wel de bloesemmeter in de gaten, want de natuur laat zich niet leiden. Vervolgens begonnen de eerste bloesems al eind maart/begin april al te bloeien. Ik heb me laten vertellen dat het begint met de kersen (roze), daarna de peren (witte) en als laatste de appel (roze) bloesem. Dit kan uiteraard variëren. Van april tot en met begin mei is het glooiende vruchtbare landschap betoverend mooi, met rijen vol met roze en witte bloesembomen.

Vanaf mei – oktober

Na de bloesemperiode zal het fruit groeien en zijn er ook diverse fruitevenementen. Later zijn er diverse rondleidingen in de wijngaarden.

Bloesemlocaties in de Haspengouw in België
Bloesemlocaties in de Haspengouw

Te ontdekken: toeren, trappen of stappen?

Van tevoren hadden we een paar bloesem events uitgekozen, want het gebied is erg groot om alles in 1x te ontdekken. Er zijn diverse routes om fruitstreek te verkennen: met de auto, vespa-scooter, fiets (e-bike is wel aan te raden met al die heuvels) of te voet. Wij hebben de Haspengouw verkend met de auto en aan de activiteiten in de omgeving van Sint-Truiden deelgenomen. Er zijn diverse locaties waar je je auto kunt parkeren en dan verder een bloesemwandeling kunt doen. Waar je ook voor kiest, iedere tocht toont zijn geweldige plekjes. Er zijn genoeg stops, waar je kunt picknicken of kunt uitrusten op een bloesemterras met streekproducten.

Bloesemlocaties in de Haspengouw: wandelingen en bloesembars

Le Bon Vinvant

Dit bloesemterras ligt op de Hondsberg in Zepperen. De auto kan je parkeren bij de kinderboerdeij aan de Zwartweidestraat en dan is het ongeveer 1 km lopen. Vanuit hier worden ook bloesemwandelingen georganiseerd. Rijen vol met mooie bloesems, heel erg mooi om te zien. Verder is ook een stellage geplaatst, waar je een mooi overzicht hebt over de bloesems. Bij de bloesems is een terras waar je kunt eten en drinken met streekproducten zoals witte pens met appelmoes, Haspengouwse burgers, streekbier en diverse Haspengouwse wijnen en bubbels. Op vrijdag is er een bbq met een kampvuur.

BFV Bloesembar

Dit één van de grotere bloesemterrassen en ligt in Velm, een deelgemeente van Sint-Truiden. De auto kan je het beste parkeren aan de Attenhovestraat en vanaf hier is het 1,5 km wandelen naar het bloesemterras. Vanaf het gemeenteplein in Velm is het 2,5 km wandelen, maar hier vandaan gaat ook een shuttleservice (een golfkar). Wanneer je de bloesem ruikt, ben je er bijna haha. Ook hier een mooie bloesemzee. Er gaat hier een wandeling van 3 km langs de appel- en perenplantages.

Hier waan je je echt in de Haspengouw Hills, erg leuk detail zijn de witte Haspengouw “Hollywood-achtige” letters die op de glooiende heuvels pronken. Aan weerszijden van het pad kan je lekker loungen op de ligstoelen, zitten op de fruitkisten of hangen aan de statafels bij de bar. In het midden bevindt zich de overdekte loungebar, waar je kunt eten en drinken. Voorbij de bar staat het podium waar lokale artiesten optreden en muziek voor jong en oud wordt gedraaid.

Avondwandeling/Nocturnes op bloesemlocaties in de Haspengouw

In de avonden is er ook genoeg te doen. Op diverse locaties worden er vuurpotten nocturnes gehouden. In de avonden wandel je door de boomgaarden met vuurpotten die branden. Door een gids worden er fruitverhalen verteld, maar niet alleen tijdens de bloesemperiode worden deze noctures gehouden. Verder worden er in het wijnseizoen tussen de wijngaarden ook nocturnes georganiseerd (in september en oktober).

5x Geweldig overnachten op bloesemlocaties in de Haspengouw

Na een actieve wandeldag is het tenslotte fijn om vooraf een locatie te hebben waar je kunt overnachten of logeren, zoals de Vlaamse het zeggen, om uit te rusten. Net als de vele bloesems, heb je hier heel  veel  B&B’s, maar ook originele overnachtigingsadressen*. Wat dacht je van de volgende locaties?

 1. Kamperen in een boomgaard
  Heerlijk ouderwets kamperen tussen de bloesems. Je kunt overnachten. Wordt wakker in je eigen tent en ruik de bloesems. In een tent kunnen max. 4 personen overnachten.
  Locatie: Fruitbedrijf Porreye in Sint-Truiden tijdens het bloesemseizoen.
 2. Tussen de hoogstambomen
  In Borgloon kan je het hele jaar slapen in een vakantieunit voor 6 personen. Ontbijt op je terras (bij lekker weer natuurlijk) en wordt wakker tussen de fruitbomen.
 3. Paalkamperen
  Wil je je overnachten op hoogte, dat kan. Deze locaties liggen langs de langeafstand­wandelroutes. Om tot rust te komen, zijn deze locaties niet met de auto bereikbaar. Enkele locaties: Speelboomgaard Grootloon en Jesseren in Borgloon, Hemelspark in Kortessem en Kerkom in Sint-Truiden.
 4. Glamping
  Heb je hoogtevrees of houd je van meer luxe, maar wil je toch in de natuur blijven. Waarschijnlijk ga je dan natuurlijk glamperen. Wordt wakker in één van de zes tenten met een comfortabel bed en badkamer.
  Locatie: Domein van het Goed van Gothem in Heers.
 5. Treetents/Tranendreef
  Nu hoor ik je denken, wat is dat nou weer? Voor de geweldigste ervaring slaap je in een boomtent, die de vorm heeft van een traanvormige sculptuur. In een dreef naar het kasteel van Hex bevinden zich de ontworpen Treetents door kunstenaar Dré Wapenaar. Deze bijzondere ervaring kan je beleven van april t/m september. Je kunt reserveren bij Toerisme Borgloon.

*Bron: Samenwerkingsverband van Haspengouwse gemeenten en toeristische kantoren

Meer inspiratie voor wandelingen? Je kunt op wandelroutes in Limburg veel routes downloaden en informatie vinden.

Treetents-Tranendreef by Dré Wapenaar
Treetents ontworpen door Dré Wapenaar

Comments (14)

 • Henk

  2 juni 2019 at 15:32

  Klinkt erg goed! Ik woon tegen de Betuwe aan dus ook hier staan de fruitbomen in volle bloei. Nog even en er zijn weer volop nieuwe kersen ?

 • Samira

  2 juni 2019 at 16:36

  Bedankt Henk. Het is een schitterend gebied. Als klein meisje heb ik in de Betuwe weleens kersen geplukt. Erg lekker. In augustus is het kersenseizoen, volgens mij. Raad je nog plekken aan?

 • Renate

  2 juni 2019 at 17:02

  Wauw, dat klinkt wel als iets waar ik eens heen zou willen gaan!

  1. Samira

   2 juni 2019 at 20:21

   Het is een heerlijke plek om er even uit te zijn! Ik zeg doen! ?

  2. Manon

   3 juni 2019 at 15:05

   Wat een mooie locaties zijn dat! In ons oude huis hadden wij ook zo’n bloesemboom waar appeltjes uitvielen. Erg mooi altijd. Ook een troepje op de stoep haha.

 • Emma Helmi

  2 juni 2019 at 17:11

  Klinkt leuk! De bijhorende foto’s zijn ook heel mooi. Heel gezellig 🙂 Is te voet een beetje te doen met al die heuvels?

  1. Mandy

   3 juni 2019 at 11:40

   Wauw! Lijkt me heel leuk om hier eens heen te gaan, alleen is het allemaal zo ver weg 🙁

 • Samira

  2 juni 2019 at 20:25

  Bedankt! Ja, te voet is het geen probleem. Waar wij liepen, zijn geen heuvels. Op diverse locaties zijn ook pendeldiensten naar de boomgaard.

 • Sabine

  3 juni 2019 at 08:54

  Wat ontzettend leuk dit!! Lijkt mij echt een ervaring! Mooi om de bomen dan zo te zien voor de vruchten komen, ik heb jaren elke augustus / september peren geplukt bij de boer dus niks meegekregen van het groeiproces. Maar an sich is dat ook een ervaring kan ik je vertellen, dat plukken.

  1. Samira

   3 juni 2019 at 17:00

   Ja het zo leuk en divers gebied! Plukken is idd een andere ervaring. Ook leuk, maar flink doorwerken. Wie weet volgend jaar voor de totaalbeleving!

 • Manon Ruitenberg Fotografie

  3 juni 2019 at 10:30

  Wat is de bloesem toch mooi! Het slapen in een treetent lijkt me toch wel wat minder. Dat zou ik wel skippen 🙂

  1. Samira

   3 juni 2019 at 16:54

   Ja hé en het ruikt zo lekker. Genoeg andere accommodaties 😉

 • Caroline

  3 juni 2019 at 11:48

  Ik had er nog nooit van gehoord, erg leuk om een keer te bezoeken!

  1. Samira

   3 juni 2019 at 17:02

   In Nederland is de Betuwe bekend om zijn fruitbloesem en in België zijn de bloesemacitviteiten uitgebreider, omdat het een groter gebied is. Echt een aanrader, wellicht voor volgend jaar!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!