Vergaderzaal Botanic Garden in Van der Valk Zaltbommel

5 Vergadertrends van 2020 en de verrassingen bij Van der Valk

Leestijd: 10 minuten

Vind je ook dat vergaderen niet saai hoeft te zijn? Wil jij eens ongestoord vergaderen buiten kantoor en ben je op zoek naar een verrassend vergaderadres, waar je ook kunt slapen? Lees mee voor de 5 vergadertrends van 2020 en voor inspirerende verrassingen bij Van der Valk, want vergaderen buiten de deur heeft vele voordelen!

5 Vergadertrends van 2020

Staand vergaderen

Sinds een paar jaar is staand vergaderen hot! Nou ja, warm krijg je het er wel van als je lang moet staan. Het bloed kan goed doorstromen en is dus goed voor je gezondheid. Zeker met een kantoorbaan, waarbij je veel zit. Dan is staand vergaderen een welkome afleiding. Bijkomend voordeel is dat vergaderonderwerpen snel tot de kern komen. Iedereen herkent dat slaapverwekkende vergaderen wel. Dus je voorkomt dat oeverloos vergaderen, dat je bijna in slaap valt. Met staand vergaderen wordt je fit-on-the-job! Binnen de organisatie kan je hier ook allerlei gezondheidsdoelstellingen in verwerken.

Gamification

Bij deze toepassing worden deelnemers van de vergadering actief gemotiveerd door spelelementen in te zetten. Door middel van een spel kan er een probleem worden geanalyseerd en oplossingen worden gedeeld. Ik kan mij bijvoorbeeld een soort ganzenbordspel bedenken, waar deelnemers met een pion telkens op een ander vraagstuk van de organisatie lopen. Met een spel zoek je verbinding en kom je op een relaxte manier tot een oplossing. Via scores wordt je extra gemotiveerd, want je wilt winnen.

Poster vergaderzaal Jungle in Van der Valk Zaltbommel

Duurzaam vergaderen

Duurzaamheid vind ik eigenlijk geen trend, maar wordt steeds meer gemeengoed. Er zijn diverse manieren waarbij je duurzaamheid kan toepassen. Bij extern vergaderen kan je kiezen voor de green key venues. Dat zijn locaties die een groen keurmerk hebben en die duurzaamheid overal in de organisatie hebben toegepast. Denk aan een biologische lunch, zuinig omgaan met energie en water, geen plastic en het verminderen van restafval en recyclen. Bij intern vergaderen kan je zelf zorgen dat alles digitaal wordt verspreid (en zet beveiliging voor uitdraaien aan) en dat de agenda en notulen zichtbaar zijn op één groot scherm.

Meditatie en mindfulness

Hoeveel deelnemers komen gestrest een vergadering binnen en vaak te laat. Of hebben geen zin in weer een zoveelste vergadering op één dag. Herkenbaar? Aandachtgericht vergaderen is zo belangrijk om tot resultaten te komen. Vaak vinden mensen meditatie en mindfulness zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. In grote technische organisaties is er aan het begin van een veiligheidsmoment en worden voorbeelden besproken over veiligheidsissues op kantoor en bij projecten. Waarom niet een meditatiemoment voor je innerlijke rust en veiligheid van drie minuten voordat de vergadering start. Ademruimte creëert meer focus en meer gerichte aandacht. Denk ook eens aan gezonde brainfood tussendoortjes of een wandeling maken bij lange vergaderingen.

Bleisure (business & pleisure)

Een mix tussen meetings & incentives. Deze samensmelting zie je bij veel organisaties 1x per jaar terug als een soort teambuildingsdag of MT-heidag (managementteam). Veel meer organisaties willen plezier tijdens een vergaderdag. De vergadersessies worden over ook vaak over meerdere dagen verspreid en er wordt een incentiveprogramma omheen gecreëerd, waar plezier en elkaar leren kennen in een ongedwongen sfeer terrein wint.

Concluderend kan ik wel zeggen dat bij bovengenoemde trends gezondheid en plezier de boventoon voert. Dat is niet gek. Hoe beter je voelt, des te gemotiveerder je bent. En voor organisaties betekent dat gezonde, gemotiveerde werknemers voor resultaten en oplossingen gaan. Dus investeren in vergaderen is zo gek nog niet. Lees hieronder mee voor de voordelen van extern vergaderen.

Zithoek in vergaderzaal Jungle in Van der Valk Zaltbommel

De voordelen van extern vergaderen

Er zijn diverse overlegstructuren in elke organisatie zoals: bilateraal, projectoverleg, afdelingsoverleg, ondernemingsraad en managementteam. In sommige organisaties wordt zelfs 80% van de tijd vergadert. Ja, je leest het goed. Of dat nou altijd efficiënt is, daar heb ik mij twijfels over. Zoals je in de vergadertrends hebt kunnen lezen, kan extern vergaderen efficiënt verhogend zijn:

 1. Weg uit de kantooromgeving. Een inspirerende omgeving brengt je op andere gedachten.
 2. Geen afleiding en ongestoord vergaderen – meer focus.
 3. Doelbewust vergaderen door investering van het huren van een venue.
 4. Betere faciliteiten. Denk aan techniek, catering etc.
 5. Een bleisure programma op maat van de venue.

Het afgelopen jaar ben ik bij een aantal Van der Valk hotels geweest. Zij zijn al lang niet meer het standaard hotel van vroeger, maar richten zich naast de particuliere markt ook op de zakelijke MICE-industrie. MICE staat voor Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions. Ik was bij deze locaties aangenaam verrast, wat zij als venue te bieden hebben. Iets wat je helemaal niet verwacht. Lees je mee?

De verrassingen bij Van der Valk

Wie kent de organisatie met de toekan niet. Toen Van der Valk halverwege jaren 50 het Vogelpark Avifauna kocht, werd de toekan het bedrijfslogo. De toekan is een grote, vrolijke en gezellige verschijning, wat goed past bij het imago van Van der Valk. Van der Valk blijft zijn imperium uitbouwen met nieuwe locaties of voert een grondige renovatie uit bij bestaande locaties. De hotels behoren tot twee takken: Van der Valk Exclusief en Valk verrast.

Ik kwam op bezoek bij onderstaande locaties en per locatie laat ik je haar geheimen zien!

 • Van der Valk Zaltbommel – A2
 • Van der Valk Gouden Leeuw Voorschoten
 • Van der Valk Schiphol – A4

Van der Valk Zaltbommel – A2

Facts:

 • 117 hotelkamers
 • 13 multifunctionele vergaderzalen
 • Restaurant Salt
 • Hotelbar het M.C. Café
 • Fitness centrum

Dit is nou zo bijzonder vergaderadres! Deze locatie ligt centraal gelegen aan de A2, tussen Utrecht en Den Bosch. Het gebouw kent twee parkeerterreinen en twee ingangen: het hotel/restaurant en het meetings/events gedeelte. Je kunt hier gratis parkeren en elektrische auto’s kunnen opgeladen worden. Er zijn ook Tesla snelladers, die slechts in 15 tot 20 minuten helemaal zijn opgeladen. Het treinstation is op 5 minuten afstand.

Ik wandelde het meeting/events gedeelte naar binnen over de glimmende zwarte marmeren vloer. Op verschillende verdiepingen bevinden zich de 13 multifunctionele vergaderzalen.

Discobollen vergaderzaal Disco in Van der Valk Zaltbommel

Vergaderen hoeft niet saai te zijn

Dat heb ik bij deze locatie wel gezien! Er zijn negen zalen die zijn genoemd naar een gebied of rivier in de omgeving zoals de Bommelerwaard, Maas en Waal. Er is zelfs een bioscoopzaal. Met handige gadgets zoals een Catch & speak “catchbox”, draadloze microfoon, die je kunt gebruiken voor de rondvraag.

De vijf hele bijzondere vergaderzalen op de 3e verdieping zijn toch wel dé eyecatchers en ijsbrekend. Één voor één inspirerend. Zoals je hebben kunnen lezen, zijn omgeving en sfeer van grote invloed op de effectiviteit en productiviteit van jouw zakelijke bijeenkomst.

Je kunt kiezen uit de volgende thema’s:

 • Yellow Room
 • Jungle
 • Botanic Garden
 • Chalet
 • Disco

Yellow Room

Boardroom 12 personen

Explosie! Dat vat deze ruimte samen, maar dan op een positieve manier. Durf je over de drempel te stappen van deze gele ruimte? Zie de wereld tijdens jouw vergadersessie door een gele bril. Van vloer tot plafond, alles is geel. Geel heeft een positief effect en prikkelt de hersenen. Het stimuleert namelijk en zorgt voor interactie. Als je even vastloopt en vergaderfrustatie hebt, kan je afreageren op de gele boksbal die er hangt. Daarom is de Yellow Room erg geschikt voor een creatieve brainstormsessie. Wedden dat je met ideeën terug komt!

Jungle

Verschillende tafelopstellingen van 16 tot 40 personen in theatervorm

Het oerwoud in, zonder te worden aangevallen door dieren. Gebruik je oerinstinct met vergaderen en ga af op je eerste gevoel. Deze ruimte heeft twee mooie muurprints met flamingo’s en een brug die je het oerwoud mee in neemt. De andere muur is één groot zwart krijtbord, die overloopt in het zwarte plafond. De vloer is van hout.

Plantenwand vergaderzaal Botanic Garden in Van der Valk Zaltbommel

Botanic Garden

Carré 10 personen

Al schommelend en mindfulness op ideeën komen. Deze is toch wel mijn favoriet, heerlijk zitten en toch in beweging zijn in een groene oase. Vergaderen onder rieten hanglampen in dito hangende rieten schommelstoeltjes. In slaap vallen is er niet meer bij en anders zorgt de plantenwand wel voor zuurstof. De andere muren zijn bedoeld om input te verzamelen. Zo is één kant volledig van kurk gemaakt, waarmee je met punaises alle informatie of ideeën op het prikbord kunt prikken. Aan de andere kant hangen drie rolhouders met stevig bruin pakpapier, die bijvoorbeeld kunnen dienen als flipover. Verder kan het papier er ook worden afgescheurd en voor een tafelsessie gebruiken en daarna op het prikbord bevestigen.

Chalet

Carré 14 personen

Het Oostenrijkse gevoel, dat je boven aan de berg staat en dat je de wereld aan kunt met een weids uitzicht.

Deze ruimte is de grootste en heeft een langwerpige houten boomstamtafel met goede fauteuils. Het licht komt uit grote hertengewei kroonluchters. Ook hier is één wand voorzien van een krijtbord.

“Schrijf hier je funky ideeën en groovy notities”

Vergaderzaak Disco in Van der Valk Zaltbommel
Vergaderzaal Disco

Disco

Boardroom 12 personen

Bij het naar binnen gaan in deze ruimte, stap je wellicht al swingend het verlichte, niet bewegende, vergaderplateau op. Hier waan je je in het decor van een saturday night fever film. De vergadertafel is een lp-plaat met discobollen, hoe kan het ook anders, aan het plafond. Hier ook een zwarte krijtbordwand, waar je funky ideeën en groovy notities op kan schrijven.

Alle creatieve vergaderruimtes hebben ook aan één kant daglicht. Welke vergadertrends zie jij in bovengenoemde locatie terugkomen?

Van der Valk Zaltbommel – A2
Adres: Hogeweg 65, Zaltbommel

Van der Valk De Gouden Leeuw Voorschoten

Facts:

 • Green Key Gold keurmerk
 • 142 hotelkamers
 • 12 Vergaderzalen, max. 400 p.
 • Restaurant Upstairs (1e verdieping)
 • Buitenterrein:
 • Eetlokaal Mimi
 • Versmarkt
 • Ivy Boutique Wellness
 • Medio voorjaar/zomer 2020:
 • Opening pannenkoekenrestaurant en natuurboerderij

Dit is dé plek waar het allemaal begon met het eerste Van der Valk hotel. Met alle feitjes op een rij, is dit volgens mij de locatie met het meest veelzijdige aanbod op één locatie: een Van der Valk Bleisure Experience.

Ivy Boutique Wellness voorkant in Voorschoten

Duurzaam

De Gouden Leeuw heeft het green key gold keurmerk gekregen, doordat zij hebben geïnvesteerd in duurzaamheid. Op het gebouw is een warmtepompinstallatie geplaatst, die warmte produceert en omzet in energie. Het hotel en de wellness worden hiermee voorzien van warm water. Upstairs werkt met biologische producten in de keuken. Met de bouw van de natuurboerderij is het de bedoeling dat er onder andere zelf kaas en eieren wordt geproduceerd. In de facts lees je dat deze locatie heel veel bleisure heeft. Bij de vorige Van der Valk stond business centraal en nu neem ik je mee naar de trends: pleasure en meditatie/mindfulness.

Ivy Boutique Wellness

Achter het hotel bevindt zich het nieuw gebouwde Ivy Boutique Wellness. Ivy is onderdeel van De Gouden Leeuw en sinds oktober 2019 zijn alle activiteiten van Ivy geopend.

Hotelgasten, maar ook gasten van buitenaf, kunnen hier heerlijk ontspannen en sporten. Als je naar binnen wandelt; valt mij gelijk de mooie kleine zwarte en witte mozaïek betegelde balie op. In deze ruimte bevindt zich ook de lounge, waar je voor de gezonde trek terecht kunt. Wat dacht je van een smoothie bowl of versgeperst sap? In het midden van de lounge kan je bij het open haardvuur zitten. Vanuit deze ruimte heb je zicht op het zwembad.

Interieur

De inrichting is heel stijlvol. Dat blijkt uit de vele strakke zwart en wit invloeden met diverse kussentjes in okergele en lichte kleuren. Alles past perfect bij elkaar.

Ivy Boutique Wellness lounge
Ivy Boutique Wellness lounge

In het interieur vind je diverse meubels en accessoires uit Azië. De familie Van der Valk houd van reizen en heeft een aantal items zelf meegenomen om de locatie meer sfeer en warmte uit te laten stralen. Ik noem het Bali chic. Als je naar de verkleedruimtes loopt, valt mij gelijk de deurknop op. Dit is geen gewone, maar een jaguar deurknop van messing. Door heel het gebouw kom je houten snijwerkaccessoires tegen.

Ivy Boutique Wellness jaguar deurgreep

Faciliteiten

Go with the flow. Bij Ivy kan je de hele dag heerlijk ontspannen en laten verwennen! Ivy is geopend van 08:00 tot 22:00 uur. De saunagedeelte gaat om 10:00 uur open. Een groot voordeel van een boutique wellness is dat het minder groot en overzichtelijk is en dat maakt het knus. De hygiëne is hier goed. Hieronder het aanbod van faciliteiten.

Ivy Boutique Wellness zwembad
Zwembad

Zwembad

Hoe lekker is het om bijvoorbeeld na het vergaderen je lichaam los te maken en baantjes te zwemmen. Het binnenzwembad is ruim en 7,5 bij 14 meter groot en 1.40 diep. Genoeg ruimte om in het verwarmde water te zwemmen en de spieren los te maken. Op de ligbanken of in de loungehoek bij het zwembad, kan je even bijkomen. Voel je als een vis in het water.

Ivy Boutique Wellness vissen houtsnijwerk

Wellness

Geen zin in zwemmen, maar pure ontspanning. Ga dan naar het saunagedeelte en ervaar de rust. Ik was blij verrast over het uitgebreide aanbod van sauna’s. Er zijn warme en minder warme sauna’s, voor elk wat wils. Je kunt kiezen uit:

 • Finse sauna
 • Lichttherapie sauna
 • Kruidensauna
 • Zoutsauna
 • Hamam
 • Caldarium
Ivy Boutique Wellness Caldarium in Voorschoten
Caldarium

Na de sauna kan je verkoeling zoeken in het dompelbad. Er zijn ook voetenbaden en een jacuzzi. Tussendoor kan je boven in de rustruimte lekker liggen, verscholen tussen witte wapperende gordijnen. Uitkijkend op de tuin die op dit moment wordt aangelegd.

Sport

Eerder hebben jullie kunnen lezen, dat meditatie en mindfulness helpt voor je innerlijke rust. Op de 1e en 2e verdieping vind je de sportruimtes. Hier kan je meedoen aan een yoga sessie of fitnessen. Je kunt naast een vergadering ook Ivy combineren met deze mindfulness activiteit. Of als je een meerdaagse vergadering hebt, je lichaam laten verwennen met een behandeling.

Psst… er zijn ook nog wandelroutes naar De Horsten, bijvoorbeeld de Seringenberg. Hier heb je een mooi uitzicht over het gebied.

Beauty- en massagebehandelingen

Het aanbod is heel divers. Allerlei beauty behandelingen kunnen worden uitgevoerd zoals: een manicure, pedicure, permanente make-up en facials. Je kunt zelfs met een frisse coupé thuiskomen. Er zijn ook verschillende massages voor body en mind. Kortom Ivy, is een weldaad voor lichaam en geest en een welkome afleiding voor de zakelijke gast bij De Gouden Leeuw.

Ivy Boutique Wellness ingang saunagedeelte

Van der Valk Hotel De Gouden Leeuw Voorschoten & Ivy Boutique Wellness
Adres: Veurseweg 180, Voorschoten

Van der Valk Schiphol A4

Facts:

 • 22 Vergaderzalen
 • 435 hotelkamers
 • Restaurant
 • Wellness
 • Binnen- en buitengym
 • Gratis shuttle Schiphol

Iedereen die vanuit het Zuid-Westen naar Schiphol rijdt, kent dit Van der Valk hotel wel vanwege de centrale ligging aan de Oostelijke helft – naast de restaurantbrug van de A4. Maar bij dit hotel gebeurd iets bijzonders, wat veel mensen misschien niet weten.

Toekomst

Begin januari 2020 is er gestart met de sloop van de zuidkant van het hotel. In 2022 komt hier een nieuwe torenvleugel met 14 verdiepingen en 270 hotelkamers. Het doel is om in te spelen op congressen als belangrijke congreslocatie van de regio Amsterdam. Het plan is om 5550 m2 aan zaaloppervlakte te creëren, verdeeld over 22 ruimtes. Je kunt hier terecht voor grote (internationale) congressen, beurzen, trainingsbijeenkomsten, feesten en partijen en andere kleine en grote events. Er komt zelfs een zaal van bijna 1000 m2 met een 6 meter hoog plafond en aangrenzende foyer met bar en een 36 meter lange glazen voorgevel met uitzicht.

Met de nieuwbouw erbij kan Van der Valk Schiphol A4 plek bieden voor totaal 725 kamers en een nieuw restaurant dat 800 gasten kan bedienen. Naast de wellness en gym zal de fitnesstuin en het natuurpark buiten ook uitgebreid worden.

Creëer een wow-beleving

Alhoewel deze locatie tot de exclusieve tak van Van der Valk valt, had ik een geweldige wow-verrassing. Valk verrast mij zeker op deze locatie. Achter het hotel zit een verborgen boutique dierenpark: Stal v.d. Valkenhof. Iets wat je totaal niet verwacht bij een Van der Valk aan de A4. Ik was compleet verrast toen we met Event Park Amsterdam een rondleiding kregen van Billy van der Valk. In het prachtige aangelegde park zie je veel Shetland pony’s in de wei staan. Het zijn er echt veel en dat is niet voor niets. Van der Valk fokt zelf Shetlanders en doen ook mee aan wedstrijden. We mochten ook binnen een kijkje nemen. Naast de vele Shetlanders beschikt Van der Valk ook over een bijzondere Ara en kaketoe collectie. In het park staan ook veel volières met een kleurenparade vol verschillende soorten vogels. Erg leuk om te zien hoe de dieren contact met je maken en soms zelf tegen je praten.

Er zijn nog veel meer dieren te zien zoals koeien, schapen en ezels. Er was tijdens ons bezoek ook een veulen van de ezel. Zo schattig om dat te zien. Dit boutique dierenpark is een leuke afleiding tijdens een vergaderdag en welkome verrassing voor de hotelgasten.

Slapen

Naast de standaard en superior kamers heeft deze locatie ook hele toepasselijke suites om nog even in de mindfulness en bleisure trend te blijven:

Jungle suite

Een kamer, waar de kleuren zwart en groen de basis zijn. Er is hier een grote vierkante jacuzzi en een dubbele regendouche. Verder kan je lekker weg luieren in je hangmat.

Bali suite

Deze kamer heeft ook een grote vierkante jacuzzi en een dubbele inloop regendouche. Met heel veel natuur en groentinten kom je tot rust in deze kamer.

Sauna suite

Waan je in je eigen privé thermen met een grote ronde jacuzzi, stoomdouche, infrarood en Finse sauna.

Van der Valk Hotel Schiphol A4
Adres: A4 nr. 3, Hoofddorp

Welke trend je ook toepast voor jouw locatie, zorg dat je verrast. Als je verrast, praten mensen over je of worden er foto’s gemaakt en online gedeeld. Zo wordt je als locatie nog meer zichtbaar en krijg je nog meer klanten/ambassadeurs.

Comments (11)

 • Henk

  31 januari 2020 at 13:09

  De alternatieve vormen van vergaderen, staand of lopend, daar ben ik ook groot voorstander van, maar ik merk dat ze nog steeds niet echt serieus worden genomen.

  1. Samira

   1 februari 2020 at 16:00

   Klopt mensen houden vaak het traditionele vergaderen aan. Zeker bij grotere bedrijven of overheden. Daarom is het juist goed dat externe locaties een bijzondere vergaderervaring aanbieden.

 • Amy

  31 januari 2020 at 13:54

  Super leuk, zo’n bijzondere vergaderruimte. Toch een heel stuk beter en inspirerender dan alleen een grauwe kantoorruimte.

  1. Samira

   1 februari 2020 at 16:03

   Precies. De saaie statische inrichting is niet bevorderlijk voor ons brein.

 • Nicole Orriëns

  31 januari 2020 at 13:56

  Ik vind die hangstoelen in de eerste foto echt geweldig. Ik vraag me wel af hoe een vergadering er dan uit ziet. Gaan mensen niet schommelen?

  1. Samira

   1 februari 2020 at 16:06

   Ja hé. Afhankelijk van het vergaderdoel ga je kijken welke locatie hier bij past. Voor een brainstorm is schommelen ideaal. Het maakt je los uit oude gedachten en je komt letterlijk van de grond.

 • stefanie

  31 januari 2020 at 14:12

  WOWWWW waar is die van de eerste foto? Ik zou daar voor me lol al de hele dag gaan zitten

  1. Samira

   1 februari 2020 at 16:08

   Haha dat staat in mijn blog!
   Deze vergaderzaal is ook mijn favoriet.

 • Melanie Hoogvliet

  1 februari 2020 at 08:40

  Ooooh die hangstoelen op foto 1 wat een geweldig idee is dat zeg. Dan heb je toch wat meer beweging waardoor je ook actiever blijft.

  1. Samira

   1 februari 2020 at 16:10

   Klopt, goed voor lichaam en geest. Het maakt vergaderen leuker.

 • AffiliateLabz

  16 februari 2020 at 07:59

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorig bericht

Volgend bericht

error: Content is protected !!